Goran Janus upa, da bodo letos njegovi varovanci še konstantnejši. Foto: BoBo
Goran Janus upa, da bodo letos njegovi varovanci še konstantnejši. Foto: BoBo
Lani je Peter Prevc osvojil vse, kar se je dalo. Foto: BoBo
Skakalci del priprav opravili v Medulinu
Zimski športni junaki so se družili z otroki
Prevc si do začetka sezone najbolj želi miru

napovedih ostaja previden, še naprej pa poudarja moč celotne ekipe.

Janus je poskrbel za preporod slovenskih skokov. Pod njegovim vodstvom je Slovenija dosegla prvo zmago na ekipni tekmi, odkar je glavni trener, so orli vknjižili 30 od skupno 59 posamičnih zmag in dokončno je Slovenija postala skakalna velesila. Lani je to potrdila tudi z drugim mestom v pokalu narodov, zmaga pa ostaja velika želja za prihodnost: "Zagotovo je to velika želja za naprej. Cilj je sicer uvrstitev do petega mesta, saj vemo, da je veliko močnih nacij, ki lahko marsikaj pokažejo. Želja pa ostaja. Ko smo bili lani drugi, smo videli, kaj lahko."

Lani so bili z naskokom najboljši Norvežani, ki so zbrali 7.202 točki, Slovenija pa jih je na koncu imela 5.760: "To je tisto, kar nam je lani manjkalo. Nismo imeli te konstantnosti v ekipi, kot jo imajo Norvežani. Preprosto je treba imeti šest odličnih tekmovalcev, ki se redno uvrščajo med dobitnike točk ali do 20. mesta. Šele potem lahko računaš na to."

Lani kar nekaj popolnih skokov Prevca
"Treba je počakati prve tekme. Predvsem je pomembna ekipa. Veliko se je naredilo in veliko se še bo. Ta mesec, ki je pred nami, bo zelo pomemben za testiranje smuči, skakalnih dresov in druge opreme,"
je povedal Janus, ki poudarja moč ekipe, glavni adut pa je, jasno, Peter Prevc, ki je pod njegovo taktirko postal najboljši skakalec na svetu.

Za Petrom je nepozabna sezona, ko je podrl številne rekorde, premočno osvojil veliki kristalni globus in postal tudi zmagovalec novoletne turneje in svetovni prvak v poletih. V zimi samih presežkov je bilo mnogo nepozabnih trenutkov, Petrov klubski trener in Janusov pomočnik Jani Grilc pa je za MMC po sezoni dejal, da ko Prevc naredi svoje boljše skoke, je to skakalni perfekcionizem, s čimer se strinja tudi Janus: "Seveda je tako. V prejšnji sezoni bi lahko naštel kar nekaj takih skokov. Verjetno vsaj na prste ene roke. Ta trenutek ni, je pa dobro. A kot poudarjam, dajmo počakati prve tekme in ostati miren ter potrpežljiv, da se vidi, kaj in kako. Treba je izhajati iz tekme v tekmo in treba bo biti potrpežljiv."

Stopnjevati formo in skoke dvigniti na višjo raven
Prevc in še nekaj Janusovih varovancev je letos menjalo smuči, a to bistvenega vpliva po besedah prvega moža slovenske stroke nima: "Mislim, da ni razlike. Smučka kot smučka se testira. Svoje proizvajalce imajo, jaz pa samo upam, da bo dober komplet in da bo skakalcem to ustrezalo."

Pred skakalci je še zadnji del priprav, potem pa se 24. novembra začne sezona v Ruki. Trenutno se Slovenci pripravljajo v Garmisch-Partenkirchnu: "Priprave, ki jih bomo imeli v teh dveh tednih v Innsbrucku, Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu, bodo zelo pomembne. Potem nas čaka tudi ledena smučina v Kranju in preprosto bo treba stopnjevati formo ter dvigniti skoke še na višjo raven, kot je trenutno." Skakalci bodo tako že pred začetkom skakali na ledeni smučini: "Lahko se zgodi, da bomo brez snega šli v Kuusamo, vendar bomo vsaj na ledeni smučini. To se pravi, da pristajaš na plastiko, tam pa na snegu. Le ta razlika je. Vse je odvisno, kaj bo glede vremena prinesel november."

Prevc, Kranjec in Tepeš so jedro ekipe
V tem mesecu bo Janus tudi določil ekipo za prvi tekmi, ima pa trojica tako rekoč zagotovljen nastop: "Za zdaj je to odprto, a je tu jedro ekipe, ki ga sestavljajo Peter Prevc, Robi Kranjec in Jurij Tepeš. Te trije so močni. Torej še tri potrebujemo. Imamo mesec časa še in bomo potem zbrali ekipo."

Zaradi uspešne sezone tako tudi v delu med pripravami ni večjih sprememb: "Bistveno se program ni spreminjal, smo se pa s sodelavci usedli in analizirali zimsko sezono. Predvsem pri tistih skakalcih, ki jim je šlo slabše, smo vse skupaj skušali dvigniti na višjo raven. V določeni meri nam je to uspevalo. Bo pa zima pokazala, kako in kaj. Treba je počakati tekme. Ne vem, kako bo, a vse smo naredili, da bo tako."

Nekateri skakalci so naredili napredek
Glavna osredotočenost je jasno na zimi, je pa Janus tudi zadovoljen s poletno veliko nagrado: "Ključno je bilo, da smo kvoto povečali, da imamo šest tekmovalcev do konca zimske sezone. To je bilo pomembno. Nekateri skakalci so naredili napredek, kar je bilo vidno tudi po rezultatih. Predvsem na tistih tekmah, ko je bila malce močnejša zasedba, smo bili nekoliko boljši kot v prejšnjih sezonah." Poleti je dominiral Maciej Kot, ki je bil zares suveren: "Spet je vprašanje, kako se je spuščal v te tekme. Drži, da je bil suveren. Na vseh tekmah od julija do začetka oktobra je držal ta ritem. Bomo pa videli, kako bo pozimi."

Letošnja sezona prinaša novost, saj bo v marcu prvič organizirana norveška turneja, ki bo zelo naporna, saj si tekme sledijo v zelo kratkem času, toda Janus pravi, da je bilo podobno naporno tudi druga leta: "To se je dogajalo tudi v prejšnji sezoni. Bilo je težko in napeto. Letos je še prej svetovno prvenstvo v Lahtiju in preprosto bo treba iti po vrsti. Torej svetovni pokal, potem novoletna turneja, svetovno prvenstvo, norveška turneja in tako naprej do Planice."

Skakalci del priprav opravili v Medulinu
Zimski športni junaki so se družili z otroki
Prevc si do začetka sezone najbolj želi miru