Smučarji skakalci bodo sezono začeli konec novembra. Foto: STA
Smučarji skakalci bodo sezono začeli konec novembra. Foto: STA

Avstrijec Walter Hofer je na Forumu Nordicum v Willingenu razkril, da je poletna velika nagrada prinesla streznitev pri nekaterih načrtovanih novostih. Preizkušali so tri serije, pri čemer je kot prva serija obveljal kvalifikacijski skok. Izkupiček so nato tekmovalci prenesli na naslednji dan v "klasično" prvo in posledično drugo serijo. Kvalifikacije naj bi veljale tudi za podelitev štartnih številk.

"Kar je bila lepa teorija, je bilo v praksi povezano s številnimi težavami," je dejal Hofer, ki ni skrival, da je tekma z upoštevanjem kvalifikacij naslednji dan s prvo in drugo serijo izgubila aktualnost. "Pokazalo se je, da nikogar ne zanima, kaj se je dogajalo dan ali dva prej, mi pa smo izgubili preglednost in aktualnost, ki sta najpomembnejši za javnost. Enako bi se zgodilo, če bi dosežke prepolovili ali pa upoštevali le četrtino dosežka. Ljudje na tekmi niso razumeli, od kod razlika med dvema tekmovalcema, ki sta na tekmi skočila približno enako dobro," je dodal Hofer.

Zato pa je Hofer potrdil nekatere spremembe pri opremi, kjer je FIS naredil korak nazaj in dovolil majhno povečanje oblek, ki omogoča boljši občutek letalcem. Po novem bodo športniki lahko nosili tudi posebno zaščito za hrbet, FIS si želi s tem izboljšati varnost, standardizirani ščitnik pa se bo računal v telesni indeks za velikost skakalne obleke.

Pri FIS-u so predstavili tudi meritve gledanosti tekem, ki je še vedno v porastu, zato so z rezultati zelo zadovoljni.