Alenka Čebašek je pritekla do najboljše uvrstitve v karieri. Foto: EPA
Alenka Čebašek je pritekla do najboljše uvrstitve v karieri. Foto: EPA
Odličen nastop Čebaškove na šprintu v Dresdnu

V Dresdnu so na 1,2 km dolgi progi ob reki Labi dekleta tekla prvič, potem ko je bil prej mestni šprint v Nemčiji več let na sporedu v Düsseldorfu. Alenka Čebašek je bila v kvalifikacijah najboljša sedma, z zaostankom 1,53 sekunde za zmagovalko Hanno Falk. Deveta je bila Nika Razinger, tik za njo je končala izkušena Katja Višnar. Zanesljivo se je v izločilne boje prebila tudi Vesna Fabjan, ki je zasedla 21. mesto.

V nadaljevanju sta se v polfinale tekme na Saškem prebili Fabjanova in Čebaškova, medtem ko je bil četrtfinale zadnje dejanje za Razingarjevo in Čebaškovo, ki sta osvojili 22. in 23. mesto. V polfinalu je bila blizu sklepni tekmi Čebaškova, ki je bila kot tretja v svoji skupini prepočasna, da bi se med šesterico zavihtela po času, in končala je na sedmem mestu. Izkušena Fabjanova ni imela možnosti za finale, bila je 12.

"V kvalifikacijah sem bila dobra kot običajno, nato pa mi je res šlo. Smuči so bile dobre, proga je bila ravninska in mislim, da sem se malo tudi pobrala po manjši krizi, in res sem lahko vesela današnjega rezultata. Popraviti moram še start, kjer sem slaba, nato pa iščem položaj za naprej. V četrtfinalu mi je danes na srečo uspelo," je po tekmi povedala Čebaškova, ki je dosegla tudi najboljšo uvrstitev v karieri in priznala, da je imela tudi kanček sreče.

"Vesela sem, da je počutje vse boljše, a polfinale še ni bil na ravni, na kateri bi moral biti. Svetla točka pa je, da gre z zdravjem vse boljše, a v taki konkurenci vedno odločajo podrobnosti in malo mi je zmanjkalo. Zelo pomemben je start, z dobrimi smučmi pa se nato lahko kaj nadoknadi. Moram priznati, da smo danes pred tekmo iskali težišče na smučeh, na žalost pa je bil občutek najslabši prav v polfinalu. Skušala sem se postaviti zadaj in privarčevati nekaj energije za finiš, a ni bilo prave hitrosti, da bi storila ta korak naprej," je dodala Fabjanova.

Lampič in Šimenc prvič v izločilnih bojih
Prvič sta se v izločilne boje prebila Janez Lampič in Miha Šimenc, ki sta bila v kvalifikacijah 12. in 24. Tekmovanje sta v kvalifikacijah končala Luka Prosen na 36. in in Miha Dolar na 58. mestu. Oba Slovenca sta se nato poslovila v četrtfinalu, Lampič je bil na koncu 21., Šimenc pa 23. "Lepo je videti, da sem zraven. Na žalost imam še vedno poškodovan gleženj, a sem se potrudil. Počutil sem se dobro in vesel sem bil, da sem zdržal do konca," je po tekmi povedal Lampič.

V ženski konkurenci je slavila Falkova pred rojakinjo Majo Dahlquist in Američanko Sophie Caldwell. V moški je Pellegrino presenetljivo premagal Norvežana Johannesa Klaeba in Francoza Lucasa Chanavata, ki sta stopila na nižji stopnički zmagovalnega odra. V nedeljo bosta v Dresdnu še obe ekipni tekmi, predvsem Šimenc in Lampič bosta lovila olimpijsko normo, karavana smučarjev tekačev pa se bo nato prihodnji teden preselila v Planico.

Šprint, prosto (Ž):                   
  1. H. FALK            ŠVE    2:11,02
  2. M. DAHLQVIST       ŠVE      +0,23
  3. S. CALDWELL        ZDA       0,30
...                                   
  7. A. ČEBAŠEK         SLO           
 12. V. FABJAN          SLO           
 22. N. RAZINGER        SLO           
 23. K. VIŠNAR          SLO           

Šprint, prosto (M):                   
  1. F. PELLEGRINO      ITA    1:52,77
  2. J. KLAEBO          NOR      +0,18
  3. L. CHAVANT         FRA       0,98
...                                   
 21. J. LAMPIČ          SLO           
 23. M. ŠIMENC          SLO           
 36. L. PROSEN          SLO           
 58. M. DOLAR           SLO

SKUPNI VRSTNI RED                    
Ženske (18/30):                        
  1. H. WENG            NOR      1.154 
  2. I. F. OESTBERG     NOR      1.087 
  3. J. DIGGINS         ZDA        776 
  4. K. PARMAKOSKI      FIN        713 
  5. T. STADLOBER       AVT        637 
 52. A. ČEBAŠEK         SLO         45 
 53. A. LAMPIČ          SLO         45 
 58. K. VIŠNAR          SLO         39 
 60. V. FABJAN          SLO         36 
 85. N. RAZINGER        SLO          9 

Moški (19/30):                         
  1. M.-J. SUNDBY       NOR        875 
  2. J.-H. KLAEBO       NOR        832 
  3. D. COLOGNA         ŠVI        807 
  4. A. HARVEY          KAN        780 
  5. A. BOLŠUNOV        RUS        710 
 99. J. LAMPIČ          SLO         10 
101. M. ŠIMENC          SLO          8   
Odličen nastop Čebaškove na šprintu v Dresdnu