Mikaela Shiffrin je s številko ena slavila prvo veleslalomsko zmago svetovnega pokala v karieri, pri čemer si jo je morala razdeliti z lansko zmagovalko veleslalomskega in skupnega seštevka Anno Fenninger. Avstrijka je dobila zadnje štiri veleslalome svetovnega pokala lanske sezone. Zadnja avstrijska zmaga v Söldnu sega v leto 2008, ko je uspelo Kathrin Zettel, ki je bila tokrat četrta. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je s številko ena slavila prvo veleslalomsko zmago svetovnega pokala v karieri, pri čemer si jo je morala razdeliti z lansko zmagovalko veleslalomskega in skupnega seštevka Anno Fenninger. Avstrijka je dobila zadnje štiri veleslalome svetovnega pokala lanske sezone. Zadnja avstrijska zmaga v Söldnu sega v leto 2008, ko je uspelo Kathrin Zettel, ki je bila tokrat četrta. Foto: Reuters
Tina Maze
V prvi vožnji je Tina Maze zaostala skoraj štiri sekunde za vodilno Mikaelo Schiffrin, v finalu pa v njej ni bilo tiste jeze kot včasih, ko je znala napasti iz ozadja. Končala je na 22. mestu. Foto: EPA
Mazejeva ob slabem dnevu v Söldnu le 22.
Tudi v drugi vožnji Mazejeva ogromno izgubila
Nastop Tine Maze v prvi vožnji

Iz tabora najboljše slovenske športnice je bilo pred prvo tekmo slišati spodbudne besede. Veljalo je prepričanje, da je z novim trenerjem Ghirardijem pripravljena tako kot v šampionski sezoni 2012/13 in da lahko računa tudi na četrto zmago v Söldnu. Toda že prvih nekaj zavojev je pokazalo, da je Tina Maze enostavno slaba. Na prvem vmesnem času je imela že devet desetink zaostanka, na strmini pa je smučala povsem razglašeno. Zlasti desni zavoji so bili ponesrečeni, boječi, z oddrsavanjem. Zdelo se je, kot da bi imela po enoletnem premoru prvič smuči na nogah. V cilju je bila s številko 13 krepko zadnja. Za vodilno Mikaelo Schiffrin je zaostala skoraj štiri sekunde, za preostalimi do tedaj uvrščenimi pa dve.

.
V finalu še ena predstava za pozabo
V finalu se seveda ni dalo dosti popraviti. Še več, s 16. je zdrsnila na 22. mesto in bila tako še slabša kot ob uvodu v lansko sezono (18.). Podobno kot v prvi vožnji ni našla pravega ritma in je že v zgornjem delu izgubila pol sekunde za tedaj vodilno Saro Hector. Dodatne pol sekunde je zapravila v srednjem delu, v cilju pa je za Švedinjo, pred katero je imela po polovici preizkušnje še 36 stotink naskoka, zaostala 2,11 sekunde in bila v tistem trenutku deveta. Le zamahnila je z rokama, češ, več nisem mogla narediti.

Enostavno - slab dan
"Lahko bi iskala različne vzroke, lahko pa le rečem: slab dan. Proga je bila izjemno težka, razmere na meji. Levi zavoj na strmini je bil mehak, desni čisti beton. Nisem bila stoodstotna, na takšnih progah je vse skupaj neizvedljivo. Včasih sem bila sposobna v finalu po slabši prvi vožnji potegniti vso jezo, zdaj ne morem več. Ko me ni, me ni," je za Val 202 povedala Tina Maze in na vprašanje, kako to, da ni videti tako jezna, kot je bila po navadi ob neuspehih, odvrnila: "Bolje se poznam. Vem, v kakšnem stanju sem bila danes. Ne morem biti vedno vrhunska."

Avstrijski dan: tri smučarke med štiri
V boju za zmago je bilo izjemno napeto, razlika med prvo peterico pa na koncu vsega 37 stotink. Zmago sta si razdelili lanska zmagovalka svetovnega pokala Anna Fenninger (peta zaporedna zmaga v veleslalomu, skupaj osma) in vodilna po prvi vožnji Mikaela Schiffrin. Za Američanko je to prva veleslalomska zmaga med elito, s čimer samo potrjuje, da se iz slalomske šampionke razvija tudi v veleslalomsko, s tem pa bo vedno bolj konkurenčna v boju za veliki kristalni globus. Avstrijsko zmagoslavje sta dopolnili Eva Maria Brem s tretjim in Kathrin Zettel s četrtim mestom.

V nedeljo še moški veleslalom
Popolna vožnja na takšnem zahtevnem terenu ni bila mogoča in vsaka smučarka je v cilj prišla s slabim občutkom. Tudi preostale Slovenke niso imele razlogov za veselje. Katarina Lavtar je po spodbudnem prvem vmesnem času (19. izid) odstopila, Tina Robnik je zaostala dobrih osem sekund, Ana Drev, ki bi morala iti na prvo progo s številko 31, pa zaradi bolezni ni nastopila. V nedeljo bo v Söldnu še moški veleslalom. Slovenske barve bosta zastopala Žan Kranjec, ki bo štartal takoj za najboljšo trideseterico, in Mišel Žerak. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

VSL v Söldnu (Ž), končni vrstni red:                    
  1. A. FENNINGER        AVT   2:39,85
   . M. SHIFFRIN         ZDA  isti čas
  3. E. BREM             AVT     +0,27
  4. K. ZETTEL           AVT      0,29
  5. F. BRIGNONE         ITA      0,37
  6. V. REBENSBURG       NEM      0,58
  7. T. WORLEY           FRA      1,57
  8. M. PIETILÄ-HOLMNER  ŠVE      1,76
  9. N. FANCHINI         ITA      1,83
 10. T. WEIRATHER        LIE      2,54
 ...                                  
 22. T. MAZE             SLO      4,72
                                      
Odstop: Gut (2. vožnja)

Po prvi vožnji:                       
  1. M. SHIFFRIN         ZDA   1:17,93
  2. A. FENNINGER        AVT     +0,09
  3. T. WORLEY           FRA      0,42
  4. F. BRIGNONE         ITA      0,64
  5. L. GUT              ŠVI      0,85
  6. M. PIETILÄ-HOLMNER  ŠVE      0,95
  7. E. BREM             AVT      1,02
  8. K. ZETTEL           AVT      1,05
  9. J. LINDELL-VIKARBY  ŠVE      1,79
 10. N. FANCHINI         ITA      1,91
 ...                                  
 16. T. MAZE             SLO      3,97
 45. T. ROBNIK           SLO      8,86
                                      
Odstop: Lavtar, Marmottan, Gisin, Gag-
non ...                               
                                      

Mazejeva ob slabem dnevu v Söldnu le 22.
Tudi v drugi vožnji Mazejeva ogromno izgubila
Nastop Tine Maze v prvi vožnji