Reševanje grško-makedonskega spora glede imena Makedonije se nadaljuje. Opozicijska stranka VMRO-DPMNE se ne strinja z revizijo makedonske ustave, kar je zahteval grški premier Cipras. Foto: Reuters
Reševanje grško-makedonskega spora glede imena Makedonije se nadaljuje. Opozicijska stranka VMRO-DPMNE se ne strinja z revizijo makedonske ustave, kar je zahteval grški premier Cipras. Foto: Reuters
Nikola Dimitrov
Zunanji minister Nikola Dimitrov se je odločno zavzel za ime Ilindenska Makedonija, medtem ko se grška stran nagiba k predlogom Združenih narodov. Foto: EPA
Zoran Zaev
Makedonsko sodišče je zavrnilo obtožbe korupcije proti premierju Zaevu. Foto: EPA

"Če podpirate Makedonijo, potem zagotovo podpirate Ilindensko Makedonijo," je dejal Dimitrov za makedonsko televizijo 1TV.

Nova rešitev obsega tako priznanje makedonskega naroda kot jezika, ime pa se da prevesti v vse jezike in hkrati ohranja makedonsko identiteto, meni Dimitrov.

Grška stran medtem vztraja, da je najboljša rešitev glede imena eden izmed predlogov posrednika Združenih narodov Matthewa Nimetza, je dejal tiskovni predstavnik grške vlade Dimitris Canakopulos v intervjuju za radio Real FM.

Nimetz je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Makedonski premier Zoran Zaev je po poročanju makedonskih medijev ob robu vrha EU-Zahodni Balkan prejšnji teden grškemu kolegu Aleksisu Ciprasu predlagal ime Ilindenska Makedonija, Cipras pa je čez nekaj dni poudaril, da ustrezna sprememba imena ne bo mogoča brez revizije makedonske ustave.

Opozicija nasprotuje spremembi ustave
Spremembi ustave odločno nasprotuje makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE. "Stranka ne bo podprla spremembe ustave s ciljem spremembe uradnega imena," je po nedeljskem sestanku z Zaevom povedal vodja VMRO-DPMNE-ja Hristijan Mickoski.

Vladajoča koalicija za spremembo uradnega imena nujno potrebuje podporo opozicije, saj je za to potrebna dvotretjinska večina v 120-članskem parlamentu.

Grčija imenu Republika Makedonija nasprotuje že od makedonske razglasitve neodvisnosti od Jugoslavije leta 1991, saj pravi, da nakazuje njene ozemeljske težnje po istoimenski grški pokrajini. Privolila je zgolj v ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), pod katerim je bila država leta 1993 sprejeta tudi v Združene narode.

Ime po ilindenski vstaji?
Ilindenska vstaja je bil oborožen upor Makedoncev proti Turkom v času otomanskega imperija leta 1903 in povečanemu izkoriščanju turških fevdalcev ter političnemu in narodnemu zatiranju. Začeli so jo na Ilijev dan 2. avgusta 1903. Dan po začetku vstaje so uporni Makedonci ustanovili Kruševsko republiko, osvobojeno ozemlje Kruševa, ki je deset dni, preden so ga zavzeli in zažgali Turki, uživalo samostojnost.

Na Ilijev dan leta 1944 pa se je zgodil še en pomemben dogodek za Makedonijo. V samostanu Prohor Pčinjski na jugu Srbije je namreč potekalo 1. zasedanje Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Makedonije, ki je sprejelo sklep za njeno vključitev v Socialistično federativno republiko Jugoslavijo (SFRJ), obenem pa postavilo temelje makedonski državnosti.

Ilindenska vstaja, Kruševska republika in zasedanje ASNOM-a tako predstavljajo nekaj najpomembnejših datumov v zgodovini Makedonije.

Sodišče oprostilo Zaeva
Sodišče v Skopju je premierja Zorana Zaeva medtem oprostilo obtožbe, da naj bi leta 2013 kot župan Strumice v povezavi z nakupom zemljišča prejel 160.000 evrov podkupnine.

Prvotna obtožnica je Zaeva bremenila prejemanja podkupnine od lokalnega poslovneža, ki je v Strumici kupil zazidljivo zemljišče. Tožilka Valentina Bislimovska je na zadnjem zaslišanju sicer zaprosila za spremembo obtožnice, in sicer da Zaev ni prejel podkupnine, temveč jo je zahteval, saj dokazi niso podkrepili obtožb o prejemu denarja.

Sodni proces proti Zaevu zaradi korupcije se je začel v marcu. Makedonski premier in vodja socialdemokratov (SDSM) že ves čas trdi, da je nedolžen in da so zlonamerne obtožbe politično motivirane. Sodnik Darko Todorovski je v današnjem sojenju dejal, da tožilstvo ni dokazalo krivde, Zaev pa je pohvalil neodvisno sodstvo in transparentnost sojenja.

Državno tožilstvo je za dokazno gradivo podalo posnetek skrite kamere, ki prikazuje razgovor Zaeva s poslovnežem, vendar je odvetnik Filip Medarski ovrgel verodostojnost posnetka, poroča Al Džazira Balkans.

Posnetek je leta 2015 na vrhuncu politične krize pristal tudi na spletnem portalu YouTube. Takratna opozicija prav pod vodstvom Zaeva je namreč s tovrstnimi posnetki želela dokazati, da je vlada takratnega premierja Nikole Gruevskega skorumpirana.

V Skopju ta teden pričakujejo tudi prve odločitve v več sodnih procesih proti Greuvskemu, eden izmed primerov je povezan s spornim nakupom službenega vozila.