V prvih treh mesecih Dutertejevega predsednikovanja je bilo ubitih več kot 3.500 domnevnih preprodajalcev mamil in odvisnikov. Foto: Reuters
V prvih treh mesecih Dutertejevega predsednikovanja je bilo ubitih več kot 3.500 domnevnih preprodajalcev mamil in odvisnikov. Foto: Reuters

Na tiskovni konferenci v njegovem rojstnem mestu Davao je nekdanji tožilec in župan tega mesta dejal, da so ga njegovi kritiki primerjali s "Hitlerjevim bratrancem", nato pa je dejal: "Če je imela Nemčija Hitlerja, bi imeli Filipini ..." ter pokazal s prstom nase, piše britanski Guardian.

Duterte je celo primerjal holokavst s svojo politiko do uporabe mamil. "Hitler je pobil tri milijone Judov ..., tukaj imamo tri milijone odvisnikov od mamil. Imamo jih. Z veseljem bi jih poklal." Glede na zgodovinske podatke so nacisti s kolaboranti pred in med drugo svetovno vojno pobili več kot šest milijonov Judov ter pripadnikov ostalih družbenih skupin, kot so istospolno usmerjeni, Romi, Slovani, komunisti. BBC navaja lokalni portal Rappler, ki piše, da je v državi po zadnjih podatkih okoli 1,8 milijona uporabnikov mamil, kar je 1,8 odstotka celotnega prebivalstva.

Predstavniki judovskih skupnosti po svetu so se ostro odzvali na Dutertejeve besede. "Kar je predsednik Duterte dejal, ni le globoko nečloveško, ampak kaže tudi grozljivo nespoštovanje človeškega življenja," je dejal predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald S. Lauder. To je še posebej boleče, ker gre za demokratično izvoljenega predsednika, je dodal Lauder.

Rabin Abraham Cooper iz Centra Simon Wiesenthal s sedežem v ZDA, je pa dejal, da je Duterte dolžan "opravičilo žrtvam holokavsta zaradi odvratne retorike," poroča BBC.

Smrtonosna kampanja
Prve tri mesece na položaju je Duterte namenil vodenju kampanje, v okviru katere je bilo ubitih več kot 3.500 domnevnih preprodajalcev mamil in odvisnikov. Okoli tretjino jih je ubila policija, večino pa različne oborožene milice. Predsednik je javno spodbujal civiliste k pobijanju odvisnikov, dejal pa je tudi, da ne bo preganjal policistov zaradi zunajsodnih usmrtitev. Tovrstna politika je sprožila ogorčene odzive tujih vlad in organizacij za varstvo človekovih pravic.