Orban na obisku v Skopju leta 2011, ko je bil Gruevski še makedonski premier. Foto: EPA
Orban na obisku v Skopju leta 2011, ko je bil Gruevski še makedonski premier. Foto: EPA
Makedonija
Albanska in črnogorska policija sta potrdili, da je Gruevski v diplomatskih vozilih prečkal državi. Ni znano, kako je zapustil Makedonijo. Foto: EPA
Skopje
Gruevski med prihodom na sodišče v Skopju, kjer so mu potrdili obsodbo na dvoletno zaporno kazen. Foto: Reuters

Portal Deutsche Welle v makedonščini, ki se sklicuje na črnogorske policijske vire, tako poroča, da je Gruevskega pot iz Makedonije prek Albanije in Črne gore ter nato prek Srbije vodila na Madžarsko.

Nekdanji premier naj bi zamenjal več avtomobilov, pri čemer naj bi imel pomoč madžarskih veleposlaništev v Tirani, Podgorici in Beogradu.

Gruevski je v nedeljo, 11. novembra, zvečer v vozilu madžarskega veleposlaništva izstopil iz Albanije in vstopil v Črno goro, navaja albanska policija. Črnogorska policija je zatem potrdila, da je bil Gruevski na njenem ozemlju, a je državo še isti večer zapustil.

Deutsche Welle je v zvezi s tem poročal, da je Gruevski od albansko-črnogorske meje naprej z vozilom madžarskega veleposlaništva potoval v Podgorico, od tam naprej proti Srbiji pa potoval v drugem avtomobilu veleposlaništva. Na srbski meji se je presedel v vozilo madžarskega veleposlaništva v Beogradu.

Mejo med Albanijo in Črno goro ter tisto s Srbijo naj bi po navedbah črnogorske policije prečkal z osebno izkaznico. Srbska policija se doslej o primeru Gruevski še ni izrekla.

Kako je Gruevski zapustil Makedonijo?
Gruevski je iz Makedonije v Albanijo verjetno vstopil nezakonito. Njegovega prihoda v državo niso zabeležili na nobenem izmed mejnih prehodov med Makedonijo in Albanijo. Predstavnik albanske policije meni, da je mejo Gruevski očitno prečkal peš in se tako izognil pozornosti.

Interpol za Gruevskega v času njegovega odhoda iz Makedonije še ni izdal tiralice, tako da tehnično ni bil iskana oseba. Mednarodna tiralica je bila izdana dva dni pozneje, 13. novembra, poroča portal Balkan Insight.

Gruevski je medtem na Madžarskem vložil prošnjo za azil in zahteval status begunca. Vodja urada madžarskega premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas je v četrtek poudaril, da Budimpešta Gruevskemu ni nudila nobene pomoči pri begu iz Makedonije.

Zaslišanje v Budimpešti kot "splošna praksa pri nekdanjih voditeljih"
Gruevski je po njegovih navedbah za azil zaprosil na madžarskem diplomatskem veleposlaništvu zunaj Makedonije. Nato so se "iz varnostnih razlogov" odločili, da bodo Gruevskega zaslišali v Budimpešti in ne na tranzitnem območju – kar je po besedah Gulyasa "splošna praksa pri nekdanjih političnih voditeljih".

EU izpostavlja vladavino prava
Na zadevo se je prvič odzval tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki je dejal, da Makedonija po več letih nazadovanja končno kaže napredek pri spoštovanju načel pravne države. "Vse članice Evropske unije in sosede na območju Zahodnega Balkana bi ji morale pomagati pri tem," je zapisal na Twitterju in poudaril, da gre za "vprašanje kredibilnosti Evrope". Tudi tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič je v Bruslju opozorila, da je spoštovanje vladavine prava "temeljno načelo EU-ja, ki velja za članice in kandidatke".

Namesto v makedonski zapor na Madžarsko
Nekdanji makedonski premier bi moral prejšnji teden začeti prestajanje dveletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja pri nakupu službenega luksuznega mercedesa v vrednosti kar 600.000 evrov. Vozilo naj bi skrivoma leta 2012 kupili s proračunskimi sredstvi za namen osebne uporabe. Priporni nalog za Gruevskega je začel veljati v času, ko je prispel v Budimpešto. Skopje je od Budimpešte že uradno zahtevalo izročitev.

Gruevski na Madžarsko brez potnega lista
Gruevski na Madžarsko brez potnega lista