Rajoy vztraja, da predčasnih volitev ne bo. Foto: Reuters
Rajoy vztraja, da predčasnih volitev ne bo. Foto: Reuters
Vodja socialistov Pedro Sanchez je dejal, da bo stranka za predčasne volitve, če jim ne bo uspelo zbrati dovolj podpore za nezaupnico proti Rajoyu. Foto: Reuters

Po Rajoyevih besedah država namreč potrebuje politično stabilnost za nadaljevanje gospodarskega okrevanja. "Zahteva o nezaupnici pomeni korak proti politični stabilnosti, ki jo naša država potrebuje, in proti ekonomskemu okrevanju. To je slabo za Španijo," je Rajoy dejal na novinarski konferenci in dodal, da bo dokončal svoj štiriletni mandat.

Socialisti (PSOE) bi morali za uspeh nezaupnice oz. za podporo svojemu kandidatu za mandatarja zbrati 176 poslancev, kar je glede na globoko razdeljenost opozicije v Madridu težavna naloga. "Naša zahteva o glasovanju o nezaupnici je vložena, želimo oblikovati socialistično vlado in povrniti politično ter institucionalno normalnost. Toda potem bi čim prej sklicali predčasne volitve," je na novinarski konferenci dejal vodja socialistov Pedro Sanchez.

Liberalna stranka Ciudadanos je sicer premierja postavila pred ultimat: ali bo sklical predčasne volitve ali pa bodo sami vložili zahtevo o glasovanju o nezaupnici. Kot poroča Reuters, bi morali obe stranki, socialisti in Ciudadanos, najti skupni jezik glede kandidata, ki bi nadomestil Rajoya, in glede možnosti predčasnih volitev, pri tem pa bi ju morala podpreti tudi levičarska stranka Podemos.

Rajoy se je znašel pod plazom kritik zaradi svoje vloge pri obravnavi dogajanja v Kataloniji, številni volivci so iz njegove Ljudske stranke prešli v Ciudadanos, današnja zahteva socialistov za glasovanje o nezaupnici pa je sledila včerajšnjemu koncu sojenja glede korupcije.

Sodnik pod dvom postavil pričanje Rajoya
Kot smo poročali v četrtek, je sodišče po največji preiskavi politične korupcije v demokratični zgodovini 29 nekdanjih članov vladajoče ljudske stranke (PP) obsodilo na skupno 351 let zaporne kazni. Sodišče je Rajoya julija lani zaslišalo v povezavi z afero Gürtel, v kateri so nekdanji politiki PP-ja med letoma 1999 in 2006 prejeli milijonske podkupnine v zameno za donosne pogodbe, sodniki pa so v četrtkovi sodbi zapisali tudi, da obstaja utemeljen sum o krivem pričanju premierja in sodelavcev, ki so zanikali obstoj nezakonitih finančnih načrtov. "Njegovo pričanje se ne zdi dovolj verodostojno, da bi ovrglo trdne obstoječe dokaze, ki kažejo na obstoj nezakonitega strankinega sklada," je dejal sodnik.

Ta navedba iz sodbe je za Ciudadanos, kot je razvidno iz današnjega strankinega sporočila, pomenila kapljo čez rob. "Stavek o korupciji, ki je letel na vlado, je povod za končanje zdajšnje vlade. Potrebujemo čisto in močno vlado, ki se lahko sooči s secesionističnimi izzivi," je na Twitterju zapisal vodja Ciudadanosa Albert Rivera.

Rajoy je sicer napovedal, da se bo njegova stranka pritožila na razsodbo, zavrnil pa je tudi sodnikove očitke. "Kdo je v Španiji poklican za delitev certifikatov o kredibilnosti? Državljani delijo certifikat o kredibilnosti in mi imamo kredibilnost," je dejal.