Šina Širani je po slabih devetih letih zdaj Press TV zapustila, odselila pa se je tudi iz Irana. Kam, ne želi razkriti. Foto: Twitter
Šina Širani je po slabih devetih letih zdaj Press TV zapustila, odselila pa se je tudi iz Irana. Kam, ne želi razkriti. Foto: Twitter
Press TV dela kot 24-urna novičarska postaja. Foto: MMC RTV SLO/Press TV
Širanijeva je bila kot mati samohranilka v precej ranljivem položaju. Foto: Facebook

Širanijeva, ločena mati enega sina, se je na Press TV zaposlila leta 2007, do januarja letos pa je tam delala kot urednica, producentka in voditeljica. Pred dnevi je Iran zapustila, iz tujine pa za spletno stran Rooz Online, za katero po večini pišejo izgnani iranski novinarji, razkrila vse, kar je morala prestajati na delovnem mestu. Pri tem je kot dokazno gradivo razkrila vrsto sporočil, ki jih je prejela od Emadija na svoj Facebook, in posnetek telefonskega pogovora z Emadijem.

V eni izmenjavi sporočil Emadi večkrat ponovi, kako je novinarki vseskozi pomagal in jo podpiral, kar ona ostro zavrne. "Nisi mogel pričakovati od mene, da večno prenašam vsakodnevno spolno nadlegovanje. Preživela sem pravi pekel. Ne mislim več živeti takega življenja," mu odvrne ona. Širanijeva je razkrila tudi Emadijev MMS s selfijem in pripisom "vroč šef" ter "perverzni j***č". A najzgovornejši je 10-minutni telefonski pogovor med direktorjem in novinarko, v katerem jo Emadi prosi, naj pride do njega in spolno občuje z njim, češ da bo njegov penis razneslo.

"Vedno sem ti pomagal. Vedno sem ti bil na voljo. Kadar koli si kaj potrebovala, sem ti pomagal. Saj te ne prosim, da ubiješ koga. Lahko mi pomagaš kot prijatelju. Lahko seksaš z mano kot s prijateljem," jo skuša prepričati. Ona pa: "Na delo prihajam zaradi miru in varnosti. Da se preživljam. Ne moreš pričakovati od mene, da ti pomagam pri tej dotični potrebi samo zato, ker sem bila prijazna do tebe. Samo profesionalno bi rada delala s teboj, ti pa me spolno objektiviziraš."

Ko se mu Širanijeva še kar upira, Emadi postane vse bolj nepotrpežljiv in vztrajen s svojimi zahtevami in nazadnje naravnost vpraša, ali "mu ga bo potegnila".

Iranskega nogometaša zaprli zaradi "pohujšljivih" fotografij

Medtem v Iranu odmeva tudi aretacija iranskega nogometaša, vratarja Soše Makanija. Makanija so aretirali po tem, ko so se na družbenih omrežjih pojavile fotografije, na katerih je v družbi mičnih žensk brez hidžaba, ki je po iranski zakonodaji za ženske obvezen. Nogometaš bo ostal v zaporu med preiskavo zaradi "objave fotografij, ki so vodile do razmaha korupcije in prostitucije v družbi". Makanijev odvetnik svojo stranko brani, češ da so hekerji vdrli v njegov Instagram in Telegram, slike pa nato razpečali po spletu.


28-letnik igra za priljubljeni teheranski klub Persepolis in je tudi zastopal iransko nogometno reprezentanco na svetovnem prvenstvu leta 2014. Iran prepoveduje druženje s pripadniki nasprotnega spola, med katerimi ni sorodstvenih vezi, neporočenim parom, ki jih ujamejo v javnosti, pa lahko preti kazen. Teheranski tožilec Abas Džafari Dolatabadi je sicer pred kratkim posvaril športnike in umetnike, naj na družbenih omrežjih ne delijo fotografij, ki bi lahko bile pojmovane za protiislamske, vlada pa skuša v zadnjih letih vse bolj nadzorovati spletne dejavnosti Irancev.


Emadi: Vse je laž

Urednik zdaj vztraja, da so tako posnetek pogovora kot sporočila ponaredki in da bo plačal vsak, ki jih po spletu deli, saj namerava obvestiti Interpol.

Tiskovni predstavnik Press TV-ja Hamid Reza Babai je za IranWire povedal, da je posnetek poslušal, a da ga raje ne bi komentiral, je pa Širanijeve obtožbe potrdila nekdanja novinarka Press TV-ja, ki pa je želela ostati anonimna. "Lahko potrdim pristnost posnetka. Ni lažen. Poznam oba vpletena in glasove obeh - nedvomno sta na posnetku onadva. Širanijeva je ugledna ženska, je pa bila ranljiva kot mati samohranilka, kar je Emadi izkoristil. Poleg tega je potrebovala denar. Na žalost nadlegovanje traja že več let," je povedala.

In še: "Emadi je manipulativna oseba, ki izkorišča ljudi. To je počel z menoj in to zdaj počne z njo. Delati z njim kot s šefom je preprosto obupno."

EU proti Emadiju
To sicer ni prvič, da se je Emadi znašel pod drobnogledom. Marca 2013 je EU njega in njegovega nadrejenega Mohammada Sarafraza, vodjo iranske televizije IRIB, uvrstil na črno listo zaradi predvajanja izsiljenih priznanj političnih zapornikov. Emadi in Sarafraz naj bi sodelovala z iranskimi varnostnimi agencijami in tožilci, ko sta predvajala izsiljena priznanja, vključno s tistim iransko-kanadskega novinarja Maziara Maharija, ustanovitelja spletne strani IranWire.

EU je zato proti obema moškima uvedel embargo potovanj in zamrznil njuno premoženje. Maja lani sta se na razsodbo pritožila, a je Sodišče evropskih skupnosti (ECJ) njuno pritožbo decembra zavrnilo.