Islamska država je v tem tednu zadala velik udarec sirski vojski. Foto: Reuters
Islamska država je v tem tednu zadala velik udarec sirski vojski. Foto: Reuters

Sirske varnostne sile so se pred prodirajočimi sunitskimi skrajneži umaknile z mejnega prehoda Al Tanf v pokrajini Homs. Z druge strani mejnega prehoda so se umaknile tudi iraške varnostne sile.

Al Tanf leži okoli 240 kilometrov vzhodno od antičnega mesta Palmire v osrednji Siriji, ki so ga skrajneži po srditih spopadih z vladnimi silami zasedli v sredo. Mesto ni samo zgodovinskega pomena, ampak ima tudi strateško pomembno lego.

Z zadnjimi uspehi na bojišču Islamska država nadzira že več kot polovico sirskega ozemlja. Vladne sile ne nadzirajo več nobenega mejnega prehoda z Irakom, saj sta dva v rokah skrajnežev in eden pod nadzorom kurdskih borcev.

Po poročanju Združenih narodov, ki se sklicujejo na pripovedovanja s terena, so sirske sile civilistom preprečile, da bi zapustili Palmiro, preden so jo zasedli pripadniki Islamske države. Iz mesta že poročajo o usmrtitvah in tudi obglavljenjih.

Islamska država je v zadnjem času dosegla uspehe tudi na bojišču v Iraku, kjer je pred kratkim v njihove roke padel Ramadi, glavno mesto pokrajine Anbar.

"Korak nazaj"
ZDA so priznale, da so dosežki skrajneži korak nazaj za koalicijske sile, ki izvajajo zračne napade na položaje Islamske države v Siriji in Iraku, vendar ameriški predsednik Barack Obama vztraja, da ne izgubljajo vojne s skupino, ki je lani na osvojenem ozemlju v Siriji in Iraku razglasila kalifat.

Obama je priznal, da urjenje iraških varnostnih sil, utrjevanje njihovih položajev in vzpostavljanje poveljniškega nadzora ne potekajo dovolj hitro.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je opozoril, da problema Islamske države ne bo mogoče rešiti prek noči. Po njegovih besedah je predvsem v Siriji pomembno oblikovanje lokalnih sil, ki bi bile sposobne boja proti sunitskim skrajnežem.

ZDA so v četrtek sporočile, da sta bila v zračnih napadih koalicijskih sil lani verjetno ubita dva otroka, kar je prvo tako priznanje Washingtona. Tarča napad v začetku novembra je bila z Al Kaido povezana skupina Korasan.