Nemško tožilstvo je potrdilo, da se je Andreas Lubitz v preteklosti zdravil na psihiatriji zaradi samomorilskih nagnjenj, a še preden je pridobil pilotsko licenco. Foto:
Nemško tožilstvo je potrdilo, da se je Andreas Lubitz v preteklosti zdravil na psihiatriji zaradi samomorilskih nagnjenj, a še preden je pridobil pilotsko licenco. Foto:
Provansalske Alpe - gradnja ceste do kraja nesreče Germanwings
Francoske oblasti zaradi boljše in hitrejše preiskave gradijo cesto do prizorišča tragedije v Provansalskih Alpah. Foto: Reuters

"Več let pred tem, preden je pridobil pilotsko licenco, je osumljeni prestajal daljše psihoterapevtsko zdravljenje zaradi izrazitih samomorilskih nagnjenj," je medijem razkrilo tožilstvo v mestu, kjer je Andreas Lubitz živel in kamor je bilo tudi namenjeno nesrečno letalo.

Umrlo vseh 150 ljudi na letalu
Polet 4U9525, ki se je v torek začel v Barceloni, se je prekinil z letalsko nesrečo v provansalskih Alpah, pri čemer je 27-letni kopilot Lubitz osumljen, da je namerno trčil letalo airbus A320-200 v goro in pri tem poleg sebe ubil še 149 ljudi.

Po zdravljenju niso zaznali novih psihičnih težav
Nemški tožilec Ralf Herrenbrück je na novinarski konferenci še izpostavil, da po opravljenem zdravljenju Lubitz ni več kazal znamenj samomorilskega vedenja in da ob zdravniških pregledih niso opazili nikakršne agresivnosti. V pilotski zdravstveni dokumentaciji pri Lubitzu sicer opravljeno psihiatrično zdravljenje ni bilo navedeno.

Herrenbrück je razkril, da v dosedanji preiskavi, ki jo uradno vodijo kot množični umor, še niso odkrili motiva niti kakšnega namiga, da bi Lubitz v zadnjem času trpel zaradi kakšne psihične bolezni.

Lubitz ni imel nobene telesne bolezni
"Nimamo nobenega dokaza, ki bi kazal na to, kaj namerava kopilot storiti, a je vseeno naredil,"
je bil odkrit nemški tožilec. Herrenbrück je tudi zanikal, da bi Lubitz trpel zaradi kakšne telesne bolezni. V nedeljo sta Bild in Figaro pisala, da naj bi Lubitzu grozila celo slepota zaradi odstopljene mrežnice v očesu.

Bombni preplah na letalu Turkish Airlines
Letalo družbe Turkish Airlines je zaradi bombnega preplaha prekinilo svoj let med brazilskim Sao Paulom in Istanbulom. Boeing 777 z 256 potniki na krovu je tako na poti v Brazilijo danes iz varnostnih razlogov pristal v Casablanci v Maroku, vsi potniki pa so zapustili letalo. Predstavniki letalske družbe so po incidentu pojasnili, da so odkrili sporočilo, da je v enem od stranišč letala bomba. Po pristanku v Maroku so začeli preiskovati potnike in letalo, da bi našli domnevni eksploziv. Že v nedeljo se je letalo Turkish Airlines, ki je bilo na poti v Tokio, obrnilo in vrnilo v Istanbul. Tudi v tem primeru so našli pisni namig, da je na letalu eksploziv.