Ameriški predsednik Trump naj bi se že odločil za odstop od pariškega podnebnega sporazuma. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Trump naj bi se že odločil za odstop od pariškega podnebnega sporazuma. Foto: Reuters
Onesnaževanje
Kitajski predsednik Ši Džinping napoveduje pospešeno uveljavljanje t. i. zelenega razvoja. Foto: EPA
Trump se je vrnil v ZDA

Srečanje skupine G7 na Siciliji je še enkrat pokazalo neenotnost industrijsko najbolj razvitih držav na svetu glede vprašanja podnebnih sprememb v času Trumpovega predsednikovanja. Šest držav je namreč potrdilo svoje zaveze v boju proti podnebnim spremembam, ki so jih sprejele leta 2015 s pariškim sporazumom o preprečevanju čezmernega segrevanja globalnega ozračja, zaradi ZDA pa skupina ni mogla predstaviti skupnega stališča.

Trump je namreč sporočil, da se bo šele naslednji teden odločil, ali bodo ZDA pariški sporazum, ki ga je sprejel njegov predhodnik Barack Obama, spoštovale ali pa bodo od njega odstopile. BBC pa navaja novičarski portal Axios, ki se sklicuje na tri vire in poroča, da je Trump članom svojega ožjega kroga že dejal, da bodo ZDA od sporazuma odstopile.

Bo Kitajska prevzela vodenje?
Medtem Peking sporoča, da je Kitajska pripravljena voditi akcije za uveljavljanje sporazuma o preprečevanju globalnih podnebnih sprememb, če bodo ZDA od sporazuma odstopile.

Prav v trenutku, ko je Trump po sestanku skupine G7 na Twitterju zapisal, da bo naslednji teden sporočil, ali bodo ZDA še naprej del pariškega sporazuma, je kitajski predsednik Ši Džinping napovedal pospešeno uveljavljanje tako imenovanega zelenega razvoja. Tako kot vsak skrbi za svoje oči, moramo vsi skupaj skrbeti tudi za varovanje okolja, je dejal Ši.

To vprašanje bo poleg nujnosti nadaljevanja proste trgovine in nasprotovanja protekcionizmu v svetovni trgovini glavna tema obiska predsednika kitajske vlade Li Kečjanga v Berlinu in Bruslju, je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček. Sredi prihodnjega tedna se bo najprej sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, nato pa bo sodeloval na zasedanju na vrhu EU-ja in Kitajske.

Če bodo ZDA odstopile od pariškega sporazuma, bo vodstvo te akcije prevzela Kitajska v sodelovanju z EU-jem. Čeprav je še vedno največja svetovna onesnaževalka okolja, Kitajska vodi tako pri uporabi obnovljivih virov energije kot pri gradnji jedrskih elektrarn.

V Pekingu s posebno pozornostjo proučujejo tudi ločeni dogovor, ki sta ga na sestanku skupine G7 Trump in japonski premier Šinzo Abe sprejela o zaostritvi gospodarskih sankcij proti Severni Koreji. Dejstvo, da pošiljajo ZDA v bližino Severne Koreje že tretjo letalonosilko, kaže na to, da je na vidiku novo zaostrovanje krize na Korejskem polotoku, je še poročal Lipušček.

Trump se je vrnil v ZDA