Guverner Veracruza je po hudih obtožbah korupcije odstopil oktobra in zbežal neznano kam. Foto: Reuters
Guverner Veracruza je po hudih obtožbah korupcije odstopil oktobra in zbežal neznano kam. Foto: Reuters

Kot je sporočilo ministrstvo za zdravstvo, bodo "podrobno" preučili trditve guvernerja Veracruza Miguela Angela Yunesa Linaresa, ki trdi, da so pod njegovim predhodnikom Javierjem Duartejem v državnih bolnišnicah kupovali in uporabljali lažna zdravila.

Duarte je že od oktobra na begu. Nekdanjega guvernerja, izvoljenega leta 2010, nihče ni videl, odkar je 12. oktobra odstopil s položaja zaradi navedb korupcije. Oblasti 43-letnega politika obtožujejo organiziranega kriminala in pranja denarja, zdaj pa državno tožilstvo pozivajo, naj vloži kriminalno obtožnico zoper Duarteja tudi zaradi zadnjih pretresljivih obtožb, poroča BBC.

"Brutalen zločin"
V ponedeljek je Yunes Linares na tiskovni konferenci povedal, da je preiskava prekrškov in korupcije pod Duartejem razkrila tudi omenjene zdravniške prevare. "Testirali smo zdravilo, ki so ga vbrizgavali otrokom, kemoterapija za otroke, ki pa ni bila pravo zdravilo, ampak samo substanca brez učinka, praktično destilirana voda," je dejal. "To se nam res zdi brutalen zločin, uperjen proti otroškim življenjem. Zdaj končujemo našo analizo, ko bo čas primeren, pa bomo tudi vložili ovadbe."

Yunes Linares še navaja, da v bolnišnicah tudi niso izvajali ustreznih testiranj za virus HIV, vrsti zdravil pa je že potekel rok.

Navedbe so močno pretresle Mehiko. "To je absolutno nehumano, kriminalno," pravi senator Roberto Gil Zuart, medtem ko je mehiški minister za zdravje José Narro Robles obljubil, da bo ukrepal proti "vpletenim osebam ali družbam", če se izkaže, da so se res pojavljale nepravilnosti.