Al Sisi je po napadu sprožil novo operacijo proti skrajnežem. Foto: Reuters
Al Sisi je po napadu sprožil novo operacijo proti skrajnežem. Foto: Reuters

Domnevni islamski skrajneži so v petek napadali dve nadzorni točki na severu Sinajskega polotoka. Najprej je pri eni nadzorni točki razneslo avtomobil bombo, nato pa je sledil še strelski napad na drugo nadzorno točko.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je nemudoma sklical zasedanje nacionalnega obrambnega sveta in na Sinaju za tri mesece razglasil izredne razmere, ki veljajo za severni in osrednji del polotoka. Oblasti so tudi zaprle prehod Rafa ne meji z Gazo.

"Vojska in policija bosta sprejeli vse potrebne ukrepe za spopad s terorizmom in njegovim financiranjem, da zagotovita varnost v regiji in zaščitita življenja državljanov," so sporočili iz urada egiptovskega predsednika, ki je razglasil tridnevno vsedržavno žalovanje.

Gre za najhujši napad na pripadnike egiptovskih varnostnih sil po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija julija lani, ki ji je sledila prepoved delovanja njegove Muslimanske bratovščine.

Odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina, a egiptovska vojska na severu Sinaja že nekaj časa izvaja operacije proti islamskim skrajnežem.

Izredne razmere na Sinaju
Izredne razmere na Sinaju