Malezijsko letalo je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Malezijsko letalo je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA

V sestrelitvi letala je umrlo vseh 298 ljudi na krovu. Že kmalu po tragediji so Kijev in zahodne države trdili, da so odgovorni proruski uporniki, ki so pri tem uporabili raketni sistem Buk. Tega naj bi jim dobavila Rusija, kar pa v Moskvi odločno zanikajo.

Nemški časopis Spiegel piše, da so si raketni sistem Buk uporniki priskrbeli v oporišču ukrajinske vojske. Izstreljeno raketo je razneslo neposredno ob letalu, ugotavlja nemška obveščevalna služba BND. Te navedbe je 8. oktobra razkril vodja BND-ja Gerhard Schindler pred odborom nemškega parlamenta za nadzor obveščevalnih služb.

Schindler je še zatrdil, da je Ukrajina ponaredila fotografije, vendar časopis ne pojasnjuje, kaj točno naj bi te fotografije prikazovale.

Trditve nemških obveščevalcev je že zavrnil namestnik premierja samooklicane uporniške ljudske republike Doneck Andrej Purgin, ki je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da bi lahko tovrstne rakete izstrelili le dobro izurjeni strokovnjaki. Ameriški obveščevalci so julija sporočili, da bi lahko uporniki raketo izstrelili pomotoma.

V poročilu nizozemskih preiskovalcev nesreče letala iz prejšnjega meseca je zapisano, da je letalo najverjetneje padlo, ker ga je zadelo "večje število predmetov z veliko energijo".

Silovita eksplozija v Donecku
Na vzhodu Ukrajine se kljub premirju, ki so ga Kijev in uporniki dosegli 5. septembra, nadaljujejo spopadi. Iz Donecka, ki velja za utrdbo upornikov, poročajo o siloviti eksploziji. Mestna uprava Donecka je sporočila, da je po prvotnih podatkih eksplozija odjeknila blizu kemične tovarne, ki leži pri mestnem letališču in v kateri proizvajajo razstrelivo. Na območju potekajo spopadi in je zato težko dostopno.

Eden izmed separatističnih voditeljev v Donecku je sicer sporočil, da je eksplozija odjeknila v zgradbi, v kateri je vodil sestanek. V incidentu naj bi trije ljudje dobili ureznine zaradi razbitih stekel.