Papež Frančišek z gruzijskim patriarhom Ilijo II. Foto: Reuters
Papež Frančišek z gruzijskim patriarhom Ilijo II. Foto: Reuters
false
Papež je po juniju znova na Kavkazu. Foto: Reuters

o konca tedna obiskal še Azerbajdžan. S potovanjem bo papež po junijskem obisku Armenije sklenil obisk po politično razklanem in versko mešanem Kavkazu.

Frančiškov obisk se je začel s sprejemom dobrodošlice. Ob prihodu sta ga pričakala gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili in vodja tamkajšnje Pravoslavne cerkve, patriarh Ilija II., na letališče v Tbilisiju pa je prišlo tudi več deset katoličanov, ki so ploskali, mahali z zastavicami in vzklikali "Naj živi Frančišek" in "Dobrodošel papež".

A kmalu zatem je papež doživel neljubo presenečenje. "Antikrist, ne hodi v Gruzijo" in "Vatikan je duhovni agresor", je pisalo na sovražnih transparentih, ki jih je ob cesti, ki vodi z letališča, držalo nekaj deset civilistov in pravoslavnih duhovnikov. Že v preteklih dneh so pred diplomatskim predstavništvom Svetega sedeža v Tbilisiju proti papeževemu obisku protestirali pripadniki Gruzijske pravoslavne cerkve.

Na Kavkaz s sporočilom miru in sprave
Iz Vatikana so pred tridnevnim obiskom na Kavkazu sporočili, da bo papež na območje prinesel sporočilo miru in sprave. Frančišek je kot cilj svojega obiska omenil tudi krepitev ekumenskih prizadevanj in položaja katoličanov v regiji. Katoličani so na Kavkazu zelo majhna manjšina. Predstavljajo le 2,5 odstotka prebivalstva v večinsko pravoslavni Gruziji in samo 0,01 odstotka prebivalstva v muslimanskem, z nafto in zemeljskim plinom bogatem Azerbajdžanu.

Predsednik Margvelašvili je s poglavarjem Rimskokatoliške cerkve govoril tudi o reševanju konfliktov v regiji in kot dober primer izpostavil ponovno združitev Nemčij. "Ta primer opogumlja," je poudaril.

Naslednja postaja: Azerbajdžan
Papež ima danes na programu srečanje s patriarhom Ilijo II., s pripadniki asirske in kaldejske katoliške skupnosti pa bo molil za mir v Iraku in Siriji. V soboto bo nato na stadionu v Tbilisiju daroval mašo, se sešel z lokalno katoliško duhovščino in obiskal center za pomoč invalidom, ki ga upravljajo katoliški misijonarji. Obiskal bo tudi katedralo Svetichoveli iz 11. stoletja v mestu Mcheta, v katerem so Gruzijci leta 317 sprejeli krščanstvo.

Iz Gruzije bo papež v nedeljo odpotoval še na enodnevni obisk v Azerbajdžan, kjer ga bo pozdravil avtoritarni predsednik Ilham Alijev.

To je Frančiškovo šestnajsto potovanje v tujino, sledi pa njegovemu junijskemu obisku v Armeniji. Papež si je sicer želel vse tri države na Kavkazu obiskati v enem zamahu, a so to preprečile napetosti med Erevanom in Bakujem glede Gorskega Karabaha.