Izpraznjene police trgovin v Kijevu. Foto: Reuters
Izpraznjene police trgovin v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska je začela umik težkega orožja. Foto: Reuters

Iz Kijeva so sicer sporočili, da so se spopadi med vojsko in proruskimi separatisti po vsej frontni črti ustavili, pojavljajo pa se še spopadi na območju nekaj vasi v okolici porušenega letališča pri Donecku. Tam naj bi uporniki napadli s topništvom, granatami in tanki, a je ukrajinska vojska njihove napade odbila, so zatrdili Ukrajinci.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabakov pa je dejal, da so obtožbe ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, ki je dejal, da Rusija laže o svoji vlogi na vzhodu Ukrajine, "kršenje diplomatske etike".

"Ukrajini preti grožnja z vzhoda"
Predtem je ukrajinski predsednik Petro Porošenko dejal, da bo, tudi če se bo mirovni dogovor med proruskimi uporniki in vladnimi silami obdržal, Ukrajini z vzhoda še vedno pretila vojaška grožnja. "Tudi po najbolj optimističnem scenariju bo žal vojaška grožnja z vzhoda ostala še naprej," je dejal Porošenko v govoru na univerzi za narodno obrambo, ki ga je prenašala tudi televizija.

Ukrajinske sile pod nadzorom opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) nadaljujejo umik težkega orožja z bojišč na vzhodu države, ki so ga v skladu z mirovnim dogovorom iz Minska začeli v četrtek.

Porošenko je napovedal, da so se ukrajinske sile v vsakem trenutku pripravljene s težkim orožjem vrniti na frontno linijo in odgovoriti na morebitne kršitve mirovnega dogovora proruskih upornikov.

Uporniki in ukrajinska vojska bi morali začeti umikati težko orožje že dva dni po začetku premirja, ki je začelo veljati 15. februarja, vendar se je to odlagalo zaradi nadaljevanja napadov upornikov na strateško pomembno mesto Debalceve, ki je pozneje tudi padlo v njihove roke.

Dogovor iz Minska predvideva tudi vzpostavitev tamponskega območja med ukrajinsko vojsko in uporniki, ki naj bi se raztezalo v širini od 50 do 140 kilometrov, odvisno od dosega orožja.

Plin do ponedeljka
Ruski plinski velikan Gazprom je od ukrajinske energetske družbe Naftogaz le prejel predplačilo za plin v znesku 15 milijonov dolarjev. Znesek bo zadostoval za dobavo do vključno ponedeljka, je pojasnil ruski minister za energetiko Aleksander Novak. Moskva je ob tem potrdila udeležbo na ponedeljkovem plinskem pogovoru z Ukrajino in Evropsko unijo.

Ukrajinsko predplačilo bo po navedbah Gazproma zadostovalo za dodatnih 24 ur. To je potrdil tudi Novak. "Ukrajini je rok za predplačilo zdaj prestavljen za en dan. Plačajo lahko tudi za torek. To je zdaj odvisno od njih. Rusija se ravna po dogovoru, mi ga ne kršimo. Če želijo plin, ga morajo plačati," je na gospodarskem forumu v Krasnojarsku v Sibiriji dejal ruski minister. Če novih predplačil ne bo, ni izključil zaprtja plinske pipice.

Ukrajina bo torej plin zdaj dobivala do vključno 2. marca, ko je v Bruslju predvideno tristransko srečanje Rusije, Ukrajine in EU-ja.