Kupci pregledujejo ponudbo marihuane. Foto: Reuters
Kupci pregledujejo ponudbo marihuane. Foto: Reuters
Kanada
Polnočna gneča pred trgovino z marihuano v St. Johnu's v Novi Fundlandiji. Foto: Reuters
V Kanadi dovoljena marihuana

Statistični podatki kažejo, da je letos kanabis uporabilo 4,6 milijona Kanadčanov oziroma 16 odstotkov prebivalstva.

Trg za nakup marihuane se je odprl v sredo ob polnoči, potem ko so se kanadske province več mesecev pripravljale na konec prohibicije, piše BBC. Prav province so namreč odgovorne za več določil glede tega, na katerih mestih bo marihuano mogoče kupiti in uživati.

Najprej so zakonito marihuano lahko kupili v najvzhodnejši pokrajini Nova Fundlandija, kjer so pred trgovinami ob polnoči nastale dolge vrste. V Ontariu, najbolj poseljeni pokrajini, bo mogoče marihuano do pomladi kupovati samo po spletu, v Britanski Kolumbiji, kjer je ena najvišjih stopenj uporabe marihuane, pa bodo v sredo odprli le eno trgovino.

Največ 30 gramov
Polnoletni Kanadčani lahko po novem od licenciranih prodajalcev kupujejo olje, semena in posušeno marihuano in imajo na javnih mestih pri sebi do 30 gramov te posušene rastline. Večji paketi so prepovedani, kot so prepovedane tudi več kot štiri sadike rastline na gospodinjstvo in kupovanje na neprijavljenih mestih. Kazni za prekrške so stroge. Če odraslega ujamejo pri prodaji kanabisa mladoletniku, mu grozi do 14 let zaporne kazni.

400 milijonov v proračun
Zakon o legalizaciji marihuane pomeni izpolnitev predvolilne obljube zdajšnjega premierja Justina Trudeauja iz vladajoče Liberalne stranke, ki jo je dal leta 2015. Trudeau je prepričan, da se skoraj stoletja star zakon, ki je kriminaliziral uporabo marihuane, ni pokazal kot učinkovit, saj so Kanadčani med največjimi porabniki kanabisa na svetu. Premier trdi, da bo novi zakon preprečil, da bi mamila prišla v roke mladoletnim in da bo kriminalce prikrajšal za zaslužek. Poleg tega zvezna vlada načrtuje, da bo v državni proračun kapnilo dodatnih 400 milijonov dolarjev.

Posedovanje kanabisa so v Kanadi kriminalizirali leta 1923, leta 2001 pa so marihuano dovolili v zdravstvene namene.

Z novim zakonom je Kanada stopila po sledeh Urugvaja, ki je leta 2013 postal prva država na svetu, ki je z zakonom dovolila prodajo marihuane za zasebno razvedrilo.

V državi zaradi novega zakona poteka burna razprava, saj mnogi opozarjajo na vprašljiv vpliv kanabisa na zdravje ljudi in javno varnost. Kanadski zdravniki so v ponedeljek objavili članek, v katere so legalizacijo označili za "nacionalni nenadzorovan eksperiment, pri katerem so zaslužki za pridelovalce kanabusa in dohodki od davkov premagali zdravje Kanadčanov".

V Kanadi dovoljena marihuana