Ameriško ministrstvo za pravosodje obtoženki očita vodenje t. i. spletnih trolov. Foto: Reuters
Ameriško ministrstvo za pravosodje obtoženki očita vodenje t. i. spletnih trolov. Foto: Reuters

Računovodkinja naj bi sodelovala pri porabi desetih milijonov dolarjev, po besedah ameriškega tožilca Zacharyja Terwilligerja pa je bil namen "vnašanje razdora v ameriški politični sistem in spodkopavanje vere v naše demokratične institucije".

Kusjajnova naj bi vodila skupino t. i. trolov, ki na spletu objavljajo hujskaške vsebine. Vodila naj bi program, imenovan Projekt Lakta, v okviru katerega naj bi njena skupina sprožala prepire na spletu in širile napačne informacije z namenom ustvarjanja razdora med Američani, poroča BBC.

Program naj bi uporabljala družbena omrežja in druge platforme za razpravo o različnih temah, kot so priseljevanje, nadzor nad orožjem, pravica do orožja, zastava Konfederacije, pravice LGTB-skupnosti, protestno gibanje za ženske pravice in vprašanje protestov igralcev ameriškega nogometa med igranjem himne.

Pri tem naj bi troli izražali tudi nasprotujoča si ideološka stališča. Želeli naj bi ustvarjati "politične napetosti s podpiranjem radikalnih skupin" in "povečati konflikt med manjšinami in preostankom prebivalstva", sporočajo na ameriškem ministrstvu.

Obtožnica jo bremeni delovanja za isto rusko podjetje, proti kateremu je zaradi suma podobnih dejavnosti pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016 vložil obtožnice posebni tožilec za preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v volitve Robert Mueller. Obtožnico proti računovodkinji, ki je sicer na varnem v Rusiji, je vložilo zvezno tožilstvo v Alexandrii.

Moskva: Poskus odvračanja pozornosti
Rusko zunanje ministrstvo je obtožnico že označilo za smešen poskus odvračanja pozornosti in hujskanja volivcev. "Washington si je izmislil izgovor za uvedbo novih sankcij proti naši državi," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Poudaril je, da Washington dokazov za obtožbe nima, poroča nemška tiskovna agencija DPA.