"Turčija ne bo nikoli dovolila prikrivanja," sporočajo iz Ankare glede preiskave smrti savdskega novinarja Džamala Hašokdžija. Foto: Reuters
Washington
Protestniki pred ameriškim zunanjim ministrstvom zahtevajo sankcije zoper Savdsko Arabijo po priznanju smrti Hašokdžija. Foto: Reuters
Hašokdžija, ki je za Washington Post kritično pisal o Savdski Arabiji in Mohamedu bin Salmanu, so nazadnje videli živega 2. oktobra, ko je vstopil v konzulat. Foto: Reuters
Bela hiša po besedah tiskovne predstavnice še naprej spremljala mednarodne preiskave tega tragičnega incidenta. Foto: Reuters
Washington
Protestniki v Washingtonu so ameriško vlado pozvali k sankcijam proti Savdski Arabiji. Protestnika sta si nadela kostuma Trumpa in princa Salmana, ki v roki drži žago za rezanje kosti, s katero naj bi enega izmed članov skupine Savdijcev, ki je priletela v Riad, videli po pristanku na letališču. Foto: Reuters
Riad le priznal, da je Hašokdži umrl

"Turčija ne bo nikoli dovolila prikrivanja," je sporočil tiskovni predstavnik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj, a sočasno dodal, da "nikogar ne bodo krivili vnaprej". Turška policija je pred dnevi preiskala prostore konzulata, v petek pa so začeli preiskovati Beograjski gozd in gozd Jalova v bližini Carigrada, kjer iščejo truplo novinarja Washington Posta.

"Slej ko prej" bodo turški preiskovalci ugotovili, kaj se je zgodilo s truplom Hašokdžija, je za Reuters dejal neimenovani turški uradnik. Turčija je po njegovih navedbah že pridobila prstne odtise Hašokdžija, trenutno pa preiskujejo poti vseh avtomobilov, ki so 2. oktobra zapustili savdski konzulat.

Savdska Arabija: Haškodži umrl v pretepu
Savdske oblasti, ki so do zdaj zavračale vpletenost v izginotje, so ponoči presenetile z izjavo prek državnih medijev in potrdile nasilno smrt novinarja: "Prvi izsledki savdskih preiskovalcev kažejo, da se je Hašokdži na konzulatu sprl z več posamezniki in umrl v pretepu. Državno tožilstvo je prijelo 18 državljanov Savdske Arabije, storilci bodo kaznovani."

Ob tem je savdski kralj odpustil namestnika vodje obveščevalcev in vidnega svetovalca dvora za medije, oba tesna sodelavca prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, temu pa naložil nadzor nad novim odborom za prenovo obveščevalne agencije.

"Izsledki preliminarne preiskave so razkrili, da pogovori med Hašokdžijem in osumljenci v Carigradu niso potekali po načrtih, kar je pripeljalo do pretepa, ki je vodil v njegovo smrt," je zunanje ministrstvo Savdske Arabije prek Twitterja med drugim sporočilo v izjavi za javnost.

Kralj govoril s turškim predsednikom
Te spremembe v odzivu savdskih oblasti, ki so vse od izginotja 2. oktobra trdile, da je Hašokdži zapustil prostore konzulata, so sledile kmalu po telefonskem pogovoru med savdskim kraljem Salmanom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Savdska Arabija naj bi s tem odreagirala na izsledke turške preiskave.

Turški mediji so pretekle dni objavili, da naj bi imele turške oblasti avdio- in videoposnetek dogodkov tistega dne – na katerih naj bi bili dokazi o mučenju, umoru in razkosanju Hašokdžijevega trupla – a več od tega ni znanega, saj posnetkov s konzulata ni nihče videl.

Prav tako za zdaj ni nobenih dokazov, ki bi potrjevali zadnje izjave savdskih oblasti. Turška policija je sicer razširila območje iskanja novinarjevega trupla, ki ga iščejo v gozdu blizu Carigrada.

Trump: Ukrepi v sodelovanju s kongresom
Na dogajanje se je odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je doma tarča pritiskov: demokrati zahtevajo ostro kaznovanje oblasti v Riadu, republikanci ne želijo sankcionirati zaveznice. Trump je v prvem odzivu dejal, da so Savdijci z izjavo naredili korak v pravo smer. "Savdska Arabija je bila dober zaveznik, a kar se je zgodilo, je nesprejemljivo," je poudaril ameriški predsednik.

Vendar je nato navedel vlogo Savdske Arabije pri omejevanju Irana in poudaril nova delovna mesta, ki so jih ZDA pridobile po sklenitvi velikega orožarskega posla z zaveznico. "Raje bi videl, da v povračilnih ukrepih ne bi razveljavili 110 milijard dolarjev vrednega dela, ki pomeni 600.000 delovnih mest ... potrebujemo jih kot protiutež Iranu," je dejal in dodal, da bo glede ukrepov sodeloval s kongresom.

A tudi ameriški politiki so razdeljeni – republikanski senator Lindsey Graham je sporočil, da uradni razlagi Savdske Arabije ne verjame. Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa Adam Schiff je na Twitterju zapisal, da mora Savdska Arabija odgovarjati, če pa vlada Donalda Trumpa ne bo ukrepala, mora ukrepati kongres.

Evropske države terjajo odgovornost
Združeno kraljestvo je sporočilo, da razmišlja o "nadaljnjih korakih", potem ko je Savdska Arabija priznala smrt Hašokdžija na konzulatu v Carigradu. "Gre za grozno dejanje, storilci morajo odgovarjati," je še sporočilo zunanje ministrstvo.

Nizozemski premier Mark Rutte je poudaril, da je potrebna nadaljnja preiskava. "Kaj se je zgodilo? Kako je umrl? Kdo je odgovoren?" se je ob tem vprašal.

Nemška kanclerka Angela Merkel in zunanji minister Heiko Maas sta v skupni izjavi prav tako izpostavila, da morajo odgovorni za smrt novinarja odgovarjati. "Pričakujemo transparentnost od Savdske Arabije glede okoliščin njegove smrti," sta dodala in izpostavila, da dosedanja pojasnila o tem, kaj se je dogajalo na konzulatu, ne zadoščajo.

Arabske zaveznice Riadu v bran
Združeni arabski emirati so medtem podprli izjavo zalivske sosede in "pohvalili direktive in odločitve kralja Salmana". Tudi Bahrajn je izrazil podporo. "Savdska Arabija bo ostala dežela pravice, vrednot in načelnosti," so po poročanju savdske televizijske postaje Al Arabiya sporočili v izjavi.

Ob teh dveh državah sta še Egipt in Jemen pozdravila ukrepe, ki jih je ob priznanju smrti Hašokdžija sprejel Riad. Egipt je pozdravil "odločne poteze in odločitve savdskega kralja, ki spoštuje načela prava in učinkovitega pravosodja". Zunanje ministrstvo v Kairu je še izrazilo prepričanje, da bo preiskava pokazala resnico.

RSF poziva k pritisku na Riad
Na potrditev smrti Hašokdžija se je odzval generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in izrekel sožalje Hašokdžijevi družini in prijateljem. Guterres je poudaril tudi potrebo po takojšnji, temeljiti in transparentni preiskavi okoliščin smrti novinarja ter kaznovanju odgovornih za njegovo smrt.

Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je pozvala k stopnjevanju pritiska na Riad. "Vsak poskus odprave pritiska na Savdsko Arabijo in sprejema kompromisne politike bi dal dovoljenje za ubijanje kraljestvu, ki novinarje, ki si drznejo preiskovati in sprožati razprave, zapira v zapore, biča in celo ubija," je zapisal generalni sekretar organizacije Christoph Deloire.

Urednica: "Hašokdži ni umrl med pretepom. Bil je ubit."
Nekdanja Hašokdžijeva urednica pri Washington Postu Karen Attiah je pojasnilo savdskih oblasti v tvitu označila za žaljivo in "popolno sranje". "Hašokdži ni umrl med pretepom. Hašokdži je bil ubit. Vzeli so mu življenje," je zapisala.

Ob tem je bila skeptična tudi glede izjave, da savdski prestolonaslednik princ Salman o dogodku ni vedel ničesar. "Vpletena je bila njegova desna roka. 15 ljudi je z zasebnimi letali priletelo in vstopilo v konzulat na tuji zemlji, da bi to uredilo," je spomnila. Attiahova je nato novinarje in žvižgače pozvala k iskanju "prave resnice" o smrti svojega kolega.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je medtem zahtevala neodvisno preiskavo smrti novinarja. Opozorila je, da trditev Riada, da je Hašokdži umrl v pretepu, pomeni "nov katastrofalen rekord Savdske Arabije glede človekovih pravic".

Prepričani so, da bi morala Turčija od generalnega sekretarja ZN-a zahtevati sprožitev nujne preiskave o okoliščinah smrti. Ta je edino zagotovilo proti savdskemu potvarjanju okoliščin umora in poskusom nekaterih drugih vlad, da bi zadeva šla mimo v tišini zaradi ohranitve dobičkonosnih prodaj orožja in drugih trgovinskih vezi z Riadom, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarili v organizaciji.

Riad le priznal, da je Hašokdži umrl