Borec sirske kurdske milice (YPG) opazuje dim ob spopadih v Raki. V zadnjih treh dneh naj bi koalicija proti IS-ju na oporišča džihadistov izpeljala kar 41 zračnih napadov, pri čemer je umrlo 18 civilistov. Foto: Reuters
Borec sirske kurdske milice (YPG) opazuje dim ob spopadih v Raki. V zadnjih treh dneh naj bi koalicija proti IS-ju na oporišča džihadistov izpeljala kar 41 zračnih napadov, pri čemer je umrlo 18 civilistov. Foto: Reuters
IS v Raki
Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi borci IS-ja v pokrajini Raka nadzorovali le še deset odstotkov ozemlja. Foto: Reuters
Begunski tabor Salamijah
Begunci iz Mosula v bližnjem taboru Salamijah čakajo, da se bodo lahko vrnili v razsuto mesto. Foto: Reuters

SDF v sestavi kurdskih in arabskih borcev je ob podpori ZDA zavzel polovico mesta Raka, ki velja za trdnjavo samooklicane Islamske države v Siriji. Trditve je potrdil Sirski observatorij za človekove pravice. SDF ob tem sporoča, da spopadi z IS-jem trenutno potekajo na enem izmed pomembnih mestnih trgov.

Koalicija v boju proti IS-ju pod vodstvom ZDA je v zadnjih treh dneh na Rako izvedla najmanj 41 letalskih napadov, v katerih naj bi umrlo 18 civilistov, poškodovanih je okoli 50, po poročanju Al Džazire opozarjajo aktivistične skupine. Po podatkih koalicije naj bi bilo v mestu od tri do štiri tisoč borcev IS-ja, Observatorij pa ocenjuje, da IS nadzira še okoli deset odstotkov pokrajine Raka.

Sirska vojska proti zadnji trdnjavi IS-ja
Medtem sirske vladne sile napredujejo v pokrajini Homs in se približujejo mestu Deir Al Zor na vzhodu države, ki bi naj bilo še zadnje mesto, ki ga nadzirajo skrajneži IS-ja. Sirske vladne sile ob pomoči ruskih zračnih sil in iranskih milic so se ustalile okoli osem kilometrov od mesta, sporočajo predstavniki vojske. Združene sile po besedah predstavnikov napredujejo tudi v pokrajini Hama ter na jugu pokrajine Raka.

Turška policija je v obsežni raciji v Carigradu prijela 23 ljudi, ki jih sumijo povezav s t. i. Islamsko državo. Med prijetimi je 17 tujcev.

Nusra in Hezbolah sklenili premirje
V goratem predelu na sirsko-libanonski meji sta džihadistična fronta Nusra in libanonska šiitska milica Hezbolah sklenili premirje. Po poročanju Hezbolaha premirje borcem Nusre omogoča prost prehod do sirskega mesta Idlib, ki je pod nadzorom upornikov, v zameno pa naj bi Nusra iz ujetništva izpustila pet borcev Hezbolaha.

K premirju je pozvala libanonska državna varnostna služba, ki bo skupaj z Rdečim križem nadzorovala premik civilistov in borcev Nusre v Sirijo, saj želijo džihadiste premestiti iz libanonskega ozemlja. Hezbolah ob tem poroča, da so tik pred dokončno zmago nad Nusro.

Iraška vojska izvaja nasilje v Mosulu
Divizija iraške vojske, ki jo uri ameriška vojska, je domnevno usmrtila več deset zapornikov v starem mestnem jedru Mosula, je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW).

"Dva mednarodna opazovalca sta poročala, da je 16. divizija izvedla takojšnje usmrtitve štirih ljudi, videla pa sta tudi dokaze, da je enota usmrtila še številne druge ljudi, vključno z dečkom," so zapisali pri HRW-ju.

HRW je ta mesec našel tudi že druge na spletu objavljene videoposnetke, ki prikazujejo zlorabe iraških vojakov na območju Mosula. V enem izmed posnetkov moški v vojaški uniformi pretepa zapornika, ga potisne čez rob pečine in ustreli.

Pozivi Washingtonu, naj preneha s podporo
"Ameriška vlada mora zagotoviti, da ne bo več zagotavljala podpore iraški enoti, ki je odgovorna za veliko umorov," je v izjavi zapisala direktorica HRW za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson. Koalicija za boj proti skupini Islamska država pod vodstvom ZDA sicer različne enote iraške vojske uri, jim svetuje in zagotavlja drugo podporo.

Iraške sile so Mosul iz rok IS-ja, ki je mesto zavzel leta 2014, po več mesecih bojev osvobodile na začetku julija. Zlorabe varnostnih sil in jeza, ki jo spodbujajo, bi lahko predstavljale grožnjo dolgoročni stabilnosti na območju, navaja AFP.