Sušnikova je veleposlanica v Izraelu od leta 2015. Foto: BoBo
Sušnikova je veleposlanica v Izraelu od leta 2015. Foto: BoBo
Horacio Cartes in Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je paragvajskemu predsedniku Horaciu Cartesu zahvalil za pomoč pri vključevanju Izraela v Združene narode in za gostoljubnost judovskim prebežnikom iz nacistične Nemčije. Foto: Reuters
Reuven Rivlin in Horacio Cartes
Cartesa je sprejel tudi izraelski predsednik Reuven Rivlin. Foto: Reuters

Poleg slovenske veleposlanice je Izrael na pogovor poklical tudi španskega veleposlanika, v torek pa bodo na pogovor poklicali še belgijskega. Slovenija, Španija in Belgija so bile namreč ene izmed 29 držav, ki so omenjeno resolucijo podprle.

Svet ZN-a za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sešel na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja na območju Gaze, v katerem je bilo ubitih po zadnjih podatkih 61 Palestincev. Resolucijo je podprlo 29 držav članic, dve sta bili proti, 14 držav je bilo vzdržanih.

Medtem je tudi Paragvaj po ZDA in Gvatemali odprl svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu. Predsednik južnoameriške države Horacio Cartes je na slovesnosti izjavil, da zgodovinski dan krepi vezi med Izraelom in Paragvajem. Skupaj z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem sta odkrila napis na novem diplomatskem predstavništvu Paragvaja.

Veleposlaništvo ima prostore v stolpnici na jugu Jeruzalema, v bližini veleposlaništva Gvatemale. Netanjahu je ob tem Cartesa označil za čudovitega prijatelja. Gre "za sijajen dan za Izrael, sijajen dan za Paragvaj in naše prijateljstvo", je dejal.

Netanjahu se je zahvalil za paragvajsko pomoč pri vključevanju Izraela v Združene narode in za gostoljubnost judovskim prebežnikom iz nacistične Nemčije pred in med drugo svetovno vojno.

Paragvaj je bil po drugi svetovni vojni tudi zatočišče za nacistične vojne zločince, poroča izraelski časnik Haaretz. Med njimi je bil tudi zloglasni zdravnik Josef Mengele, ki je zaradi svojih krutih medicinskih poskusov v koncentracijskem taborišču Auschwitz dobil vzdevek Angel smrti.

Tretja država se odmika od soglasja
Paragvaj je s tem postal tretja država, ki se je oddaljila od mednarodnega soglasja, po katerem naj bi imele države veleposlaništva v Izraelu zunaj Jeruzalema, saj naj bi status tega tako za krščanstvo, judovstvo in islam svetega mesta določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci.

Izrael je zahodni del mesta osvojil v vojni leta 1948, vzhodni pa vojaško okupira od leta 1967. Združeni narodi zasedbo Jeruzalema označujejo za nezakonito. Izrael vztraja, da mu pripada celotno mesto, Palestinci medtem zahtevajo Vzhodni Jeruzalem za glavno mesto neodvisne Palestine.

ZDA so veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem preselile 14. maja in s tem izpolnile eno izmed mednarodno najspornejših obljub predsednika Donalda Trumpa. Dva dni pozneje je ZDA sledila še Gvatemala.

Hudo nasilje po ameriški selitvi
Po odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu je na meji med Izraelom in palestinskim območjem Gaza izbruhnilo hudo nasilje. Izraelski vojaki so v njem ubili 60 Palestincev, kar je sprožilo ostre mednarodne kritike. Svet ZN-a za človekove pravice je v petek sprejel resolucijo o napotitvi neodvisne preiskovalne komisije na območje Gaze, muslimanske države pa so na izrednem vrhu v Carigradu pozvale k napotitvi mednarodnih mirovnih sil za zaščito Palestincev.