Trump je v razlagi požarov osredotočen na slabo upravljanje z gozdovi, s čimer se strokovnjaki ne strinjajo. Foto: Reuters
Trump je v razlagi požarov osredotočen na slabo upravljanje z gozdovi, s čimer se strokovnjaki ne strinjajo. Foto: Reuters
Reševalci iščejo preživele tudi s pomočjo psov. Foto: Reuters
Kaj je povzročilo požar na severu Kalifornije, ostaja neznanka, so pa svojci žrtev že vložili tožbo proti tamkajšnjemu elektropodjetju, ki naj bi ravnalo malomarno. Foto: Reuters
Kalifornija: v požaru umrlo 71 ljudi

V mestecu Paradise je Trump pohvalil napore policistov, politikov in reševalnih služb, ki iščejo preživele. Pred odhodom v Kalifornijo je Trump spet omenil upravljanje gozdov kot vzrok požarov, s čimer se strokovnjaki ne strinjajo. Trump naj bi se sestal s preživelimi in gasilci.

Na vprašanje, ali meni, da so k požarom prispevale podnebne spremembe, je za BBC odgovoril: "Morda prispevajo malo. A glavni problem, ki ga imamo, je upravljanje."

Reševalci na severu Kalifornije iščejo več kot tisoč pogrešanih prebivalcev območja, ki ga je pred dnevi zajel hud požar, v katerem je umrlo 71 ljudi.

Šerif okrožja Butte na severu Kalifornije Kory Honea je v petek sicer poudaril, da se število pogrešanih nenehno spreminja in ni nujno, da so vsi na seznamu dejansko mrtvi. Obstaja namreč možnost, da so na listi dvojne ali trojne prijave istih ljudi.

V petek so reševalci identificirali še ostanke osmih žrtev požara, s čimer se je število smrtnih žrtev povišalo na 71. Proti požaru, najhujšemu v zgodovini te ameriške države, se bori skoraj 5.500 gasilcev.

Iskanje preživelih se nadaljuje
Reševalci tudi s pomočjo psov iščejo morebitne preživele, preiskovalci pa so že zbrali tudi vzorce DNK svojcev pogrešanih, ki jim bodo pomagali identificirati žrtve.

Mrtve identificirajo v Paradisu severno od Sacramenta z nekoč 27.000 prebivalci, ki ga je požar nenadoma zajel prejšnji četrtek. Večini ljudi je uspelo pobegniti peš, potem ko so zaradi množičnega odhoda celotnega mesta nastali prometni zamaški.

Vzrok požara ostaja neznanka
Požar Camp je bil v petek 45-odstotno omejen, v tednu dni je uničil 57.000 hektarjev površine in najmanj 12.000 objektov. Na jugu Kalifornije so v požaru Woolsey, ki je prizadel območje mesta Malibu, evakuirali 200.000 ljudi, umrli so trije ljudje.

V Malibuju je brez doma ostalo tudi več zvezdnikov filmske in glasbene industrije, med njimi Pierce Brosnan, Miley Cyrus, Neil Young, Shannen Doherty, Robin Thicke in Gerard Butler.

Kaj je povzročilo požar na severu Kalifornije, ostaja neznanka, so pa svojci žrtev že vložili tožbo proti tamkajšnjemu elektropodjetju, ki naj bi ravnalo malomarno.

Kalifornija: v požaru umrlo 71 ljudi