Husainov brat, na sliki ob njegovem truplu, je prepričan, da je bila usmrtitev nepravična in kruta. Foto: Reuters
Husainov brat, na sliki ob njegovem truplu, je prepričan, da je bila usmrtitev nepravična in kruta. Foto: Reuters
Kontroverzna usmrtitev v Pakistanu

Šafkat Husain je bil leta 2004 na protiterorističnem sodišču obsojen ugrabitve in umora sedemletnega dečka, ki je izginil iz stanovanjske zgradbe v Karačiju, kjer je Husain delal kot varnostnik. Njegovi odvetniki so ves čas trdili, da je bil Husain ob obsodbi star 14 let, njegovo priznanje pa naj bi izsilili z mučenjem.

Na Husainovo mladoletnost so dalj časa opozarjale tudi človekoljubne organizacije z vsega sveta, a se oblasti niso odzivale na pozive, naj usmrtitev odpovejo, saj po njihovem prepričanju ni obstajalo dovolj dokazov, da je bil Husain resnično mladoleten, ko je zagrešil zločin. Oblasti so namreč prepričane, da je bil Husain ob usmrtitvi dečka star 23 let. Zaradi številnih pravnih poskusov preklica njegove usmrtitve so to letos preložili že štirikrat, a so sodniki kljub vsemu vztrajali pri svojem.

Husain se je večer pred usmrtitvijo srečal s svojo družino, ob zori pa so ga v zaporu v Karačiju obesili.

"Obsodba nima nobene zveze s pravosodjem"
"Vladna odločitev, da izvede usmrtitev kljub številnim pozivom iz Pakistana in z vseh strani sveta, je izključno kazanje politične moči in nima nobene zveze s pravosodjem," so sporočili iz človekoljubne organizacije Reprieve, ki si je prizadevala za opustitev Husainove smrtne kazni. Iz organizacije Justice Project Pakistan pa so sporočili, da pakistanske oblasti nikoli niso izpeljale ustrezne preiskave primera. "Namesto tega so skrivali dokaze in niso hoteli v javnosti predstaviti Husainovega spričevala, kjer bi bilo jasno razvidno, da v času obsodbe še ni bil star 18 let," so sporočili.

Pakistan je država z največ zaporniki, obsojenimi na smrtno kazen. Kot poročajo človekoljubne organizacije, naj bi v pakistanskih zaporih na usmrtitev čakalo več kot 8.000 zapornikov, Pakistan pa je tudi ena izmed držav z največjim številom usmrtitev na svetu.

Kontroverzna usmrtitev v Pakistanu