Donaldu Trumpu se lahko smeji, saj se je od kandidata, ki ga na začetku kampanje ni nihče resno jemal, prebil do republikanske nominacije za predsednika z realnimi možnostmi, da postane prvi mož ZDA. Foto: Reuters
Donaldu Trumpu se lahko smeji, saj se je od kandidata, ki ga na začetku kampanje ni nihče resno jemal, prebil do republikanske nominacije za predsednika z realnimi možnostmi, da postane prvi mož ZDA. Foto: Reuters
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama z Japonske sporoča, da tuji voditelji čutijo nelagodje ob potezah oziroma izjavah Trumpa. Foto: EPA

Ta bo med 18. in 21. julijem v Clevelandu, na njej pa bodo newyorškega poslovneža in nepremičninskega magnata tudi uradno potrdili kot republikanskega kandidata v boju za Belo hišo.

Trump bi sicer zahtevano število delegatov dosegel (in presegel) najpozneje po primarnih volitvah 7. junija v Kaliforniji in New Jerseyju, a mu je to očitno uspelo že zdaj, potem ko je tiskovna agencija Associated Press pridobila potrditev t. i. nevezanih republikanskih delegatov, da bodo volili za Trumpa.

"Odločilna" podpora 15 delegatov iz Severne Dakote
Trump je nato v četrtek na novinarski konferenci v Severni Dakoti zatrdil, da ima dovolj delegatov za nominacijo. Na konferenci se mu je pridružilo 15 nevezanih delegatov iz Severne Dakote, ki so mu izrekli podporo in tako zagotovili zadostno število delegatov. "Sem počaščen," je dejal Trump.

Republikanska stranka uradnega seznama delegatskih glasov še ne more objaviti, ker bodo delegati za svojega favorita dejansko uradno glasovali na konvenciji. Kontroverzni Trump je sicer že predtem ostal edini republikanski kandidat v predsedniški tekmi, saj je 16 njegovih tekmecev odstopilo.

Clintonovi do nominacije manjka 78 delegatov
Nasprotnica Trumpa bo najverjetneje Hillary Clinton, ki ji do demokratske nominacije manjka še 78 delegatov. Trenutno je pri številki 2.305, za nominacijo pa jih potrebuje 2.383. Njen edini tekmec Bernie Sanders ima 1.539 delegatov. Se bosta pa Trump in Sanders pred volitvami 7. junija v Kaliforniji pomerila v televizijskem soočenju. Pobudo za soočenje je dal Trump.

Obama: Voditelji so presenečeni nad nominacijo
Medtem pa je (odhajajoči) ameriški predsednik Barack Obama ob robu vrha skupine G7 na Japonskem dejal, da so mednarodni voditelji presenečeni in pretreseni ob Trumpovi nominaciji. "Ne vedo natančno, kako resno naj ga jemljejo, saj veliko njegovih izjav odraža bodisi nepoznavanje mednarodne politike bodisi pokroviteljski odnos. Njegov interes je le, da z izjavami polni naslovnice, namesto da bi razmišljal o tem, kaj potrebujejo ZDA, da bodo ostale država blaginje in bodo varne. Naši partnerji računajo na nas, da zagotovimo stabilnost."