Hotelu na svetu ne bo para. Foto: Reuters
Hotelu na svetu ne bo para. Foto: Reuters
V Meko se vsako leto zgrne več romarjev. Foto: EPA

Izjemno zgradbo, ki se bo dvigovala iz puščave, gradijo v sklopu 3,5 milijarde dolarjev vrednega večnamenskega projekta Abraj Kudai, katerega namen je postaviti nekakšno puščavsko utrdbo, ki bi zajemala vrsto stolpov na vrhu osnovnih etaž.

Kompleks naj bi bil po poročanju DesignMENA zgrajen leta 2017, stal pa bo v Manafii, osrednjem delu Meke, le dobra dva kilometra stran od mošeje Masjid al Haram. 10.000 hotelskih sob bo razporejenih po 12 ločenih, 44 nadstropij visokih stolpih, v katerih bo gostom na voljo še 70 restavracij, pristajališča za helikopterje, slavnostne dvorane in sejne dvorane.

Arhitekturni biro Dar Al Handasah, ki stoji za projektom, je sporočil, da bosta dva stolpa nudila petzvezdično namestitev, preostalih deset pa štirizvezdično. Interier, ki bo sledil razkošnemu slogu savdskih elitnih hotelov, bo delo londonskega studia Areen Hospitality.

"Zaradi svoje velikosti, višine, pa tudi ugledne lokacije, vidnosti in arhitekturnega sloga stavbo lahko označimo za izjemno mestno atrakcijo s poudarjeno moderno multifunkcionalno identiteto, s katero se lahko poistovetijo tako savdski prostor kot islamsko ljudstvo, ki jo bo uporabljalo," je zapisal na svoji spletni strani biro Dar Al Handasah.

Do zdaj vodilni Las Vegas
Kompleks, ki bo vključeval tudi stanovanjske prostore, nakupovalno središče in obsežno parkirišče za obiskovalce mošeje, meri 1,4 milijona kvadratnih metrov.

Hotel v Abraj Kudaiu pa ni edini, ki ga načrtujejo za Meko. Mednarodna hotelska veriga Hilton tako za 2016 načrtuje odprtje prvega Conrad Makaha v državi, ki naj bi zadostil potrebam širše vrste namestitev za vse večje število romarjev, ki vsako leto obiščejo Savdsko Arabijo. Pred kratkim se je odprl tudi novi Hilton, Hyatt Regency pa vrata odpira julija.

Do zdaj so bili sicer največji hoteli na svetu rezervirani za Las Vegas - tamkajšnji Venetian/Palazzo se ponaša s 7.117 sobami, s 6.852 sobami pa sledi MGM Grand.