Festivali čokolade so v Sloveniji po navadi zelo dobro obiskani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Festivali čokolade so v Sloveniji po navadi zelo dobro obiskani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tepke, male sladke že skoraj pozabljene hruške, na Gorenjskem v zadnjem času ponovno vpeljujejo v prehrano. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Če prejšnji konec tedna zaradi gneče na prvem Pivo & burger festu niste potešili svoje pivske žeje, ste imeli priložnost za popravni izpit. Na tržnici BTC City v Ljubljani je namreč od jutra dalje potekal sejem Pivo in plodovi narave, na katerem ste lahko preizkusili različna piva slovenskih pivovarjev. Na voljo so bili lagerji in porterji, manjkala pa nista niti pšenično in zeliščno pivo.

Svoje dobrote so predstavili tudi mesarji, peki in pridelovalci zelenjave, o pravilnih kombinacijah piva v kulinariki pa je obiskovalce poučila prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.

Čokoljana za sladkosnede
Sladkosnedi so po drugi strani v prestolnici prišli na svoj račun na Čokoljani, ki je letos potekala drugič. Sejem čokolade je potekal na Pogačarjevem trgu od jutra do večera, na njem pa so se predstavile najrazličnejše slovenske čokoladnice, mladi, ambiciozni slaščičarji, strokovnjaki in še številni drugi.

Organizatorji - skupina študentov, ki jim je skupna ljubezen do čokolade - so ponudili tudi pester spremljevalni program z animacijo, delavnicami, čokoladno modno revijo Fakultete za dizajn, tekmovanjem gastronomskih srednjih šol in izborom ambasadorja čokolade 2014.

Okusi Gorenjske
V sklopu Okusov Gorenjske pa je na Bledu v Hotelu Triglav od 10. ure dalje potekal festival tepk. S festivalom skušajo na Bledu oživiti spomin na te sladke hruške, ki na Slovenskem rastejo vsaj od 18. stoletja. Sajenje tepk je takrat kmetom ukazala Marija Terezija in kdor ukaza ne bi spoštoval, naj bi ga čakalo tepežkanje - od tod tudi ime tepke.

Naši predniki so tepko poznali kot sadje, kot sladilo, jo uporabljali za kuhanje žganja, pa tudi kot sestavino različnih jedi. Danes je med Slovenci znanje o uporabi tepk v prehrani zelo skromno, zato posamezni gostinci na Gorenjskem v zadnjem času skušajo ponovno uvesti tepko v prehrano. V Vili Podvin v Mošnjah vam bo tako kuharski mojster Uroš Štefelin postregel kranjsko klobaso s tepkami, štrukelj s tepkami, ričet s tepkami ...

Na festivalu so se predstavili različni razstavljavci, ki v svojem delu uporabljajo tepko ali jo vključujejo v svoje izdelke. Razstavni delavnici je sledila večerja, povsem v znamenju te znamenite hruške. Med specialitetami izpod rok veščih kuharskih mojstrov je tudi rižota s tepkami, tepkov kompot, tepke, oblite s čokolado ...

Eno jabolko na dan ...
In še skok v Žalec, kjer je na tamkajšnji Podeželski tržnici potekal drugi festival savinjskih jabolk Japka. Na festivalu, ki je potekal med 9. in 12. uro, so se predstavili pridelovalci jabolk, predstavljene so bile stare sorte jabolk, potekala je prodaja jabolk in jabolčnih izdelkov ter pokušine jabolčnih dobrot, otroci pa so ustvarjali v otroških delavnicah.