Na Cake Marketu se boste lahko naučili ličnega oblikovanja trenutno trendovskih slaščic. Foto: Cake Market
Na Cake Marketu se boste lahko naučili ličnega oblikovanja trenutno trendovskih slaščic. Foto: Cake Market
Gostilna Lectar v središču Radovljice je ena tistih, v katerih vzdržujejo gorenjsko kulinarično tradicijo. Foto: Organizator
V Vili Podvin v Mošnjah pri Radovljici kuharski mojster Uroš Štefelin recepte naših babic poustvarja na sodoben način. Foto: Organizator

Ampak najprej v prestolnico, kjer se boste med 15. in 20. uro lahko v poslopju nekdanjega Merkurja na Dunajski 125 sladkali s cupcakesi (priljubljenimi ameriškimi kolački, op. a.), cakepopsi (nekakšne tortice na liziki, op. a.) in podobnimi slaščičarskimi mojstrovinami izpod rok slaščičarskih mojstrov Sladka romanca (cupcakesi), Pcakes (cakepopsi), Lizin vrt (slaščice brez glutena, živil živalskega izvora in sladkorja) in slaščičarne Čokolatin.

Dogodek bo času primeren obarvan s tematiko prihajajoče noči čarovnic, na voljo bo tudi dekorativni material, pripomočki za dekoracijo in knjige z recepti, pa tudi ustvarjalne delavnice na temo krašenja slaščic. Vstop je brezplačen, organizatorji - novinci na sceni WrapObsession - pa že zdaj pravijo, da jih je odziv kar malce presenetil, zato že zdaj načrtujejo drugi Cake Market.

Okusi Radol'ce obujajo tradicijo
Po odmevnem lanskem prvencu so se gorenjski gostinci odločili uspeh Okusov Radol'ce, na katerem se združujejo restavracije in gostilne iz širše okolice, ponoviti tudi letos.

Projekt, pri katerem težijo h krajevnim sestavinam ter njihovi sledljivosti in k povezovanju gostiln, bo trajal ves mesec november, vanj pa je vključenih deset gostiln, ki bodo v tem času ponujale lokalni meni po enotni ceni 15 evrov, katerega posebnost je, da sestavine zanj prihajajo od krajevnih pridelovalcev in ponudnikov.

Dogodek ob odprtju bo v četrtek, 30. oktobra, ko se bodo od 16. ure dalje na Linhartovem trgu predstavljali okoliški kmetje, čebelarji, zeliščarji, sirarji, sadjarji, slaščičarji in drugi dobavitelji, poseben glasbeni gost pa bo Andrej Šifrer (ki bo verjetno moral besedilo svoje pesmi Vse manj je dobrih gostiln malce moderirati). Večerja pri Lectarju, ki jo bo skupaj kuhala deseterica gostiln, se bo začela ob 18.00.

Vključene gostilne in restavracije:

- Gostilna Lectar, Radovljica
- Gostilna Kunstelj, Radovljica
- Grajska gostilnica, Radovljica
- Restavracija Tulipan, Lesce
- Restavracija Krek, Lesce
- Gostišče Draga, Begunje
- Restavracija Lambergh, Dvorska vas
- Vila Podvin, Mošnje
- Izletniška kmetija Globočnik, Globoko
- Restavracija Joštov hram, Podnart