Hiša Franko je zasluženo na najvišjih mestih seznamov naših sosedov - nenazadnje je Ana Roš po Netflixu de facto prevzela štafetno palico kot slovenska ambasadorka promocije slovenskega gostinstva. Te dni se s Slovensko turistično organizacijo mudi na promociji v New Yorku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hiša Franko je zasluženo na najvišjih mestih seznamov naših sosedov - nenazadnje je Ana Roš po Netflixu de facto prevzela štafetno palico kot slovenska ambasadorka promocije slovenskega gostinstva. Te dni se s Slovensko turistično organizacijo mudi na promociji v New Yorku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
L'Espresso je med svoje najboljše uvrstil Hišo Franko in Zemono. Foto: MMC RTV SLO/L'Espresso
Tomaž Kavčič je na čelu Gostilne pri Lojzetu na Zemonu, kjer je med rednimi strankami ogromno Italijanov. Foto: Okusi Vipavske
Če je Falstaff slovenski vrh še zadel, pa je pozneje povsem brcnil v temo z nekaterimi nerazumnimi odločitvami. Foto: MMC RTV SLO/Falstaff

trijcev, pri katerih slovenski izbor kaže na hudo nepoznavanje tukajšnje kulinarične scene in morda še huje – na neusposobljenost in nerazumevanje ocenjevalca.

Ampak najprej nazaj k Italijanom: v svojem vodiču, ki izhaja od leta 1978, so tokrat malce spremenili koncept in namesto ocen podelili kuharske kape (t. i. cappelli), podobno kot Gault Milau podeljuje "havbe".

Najvišja ocena je pet kap, ki so si jih prislužili "znani osumljenci" z Osterio Francescano na čelu. Restavracija v Modeni, ki ji suvereno načeluje Massimo Bottura, je bila sicer poleti po letih stopicljanja na drugem in tretjem mestu prvič izbrana za najboljšo restavracijo na svetu po izboru 50 Best oz. britanske revije Restaurant.

Francescani v prvi peterici L'Espressa družbo delajo še Piazza Duomo (Alba, chef Enrico Crippa), Reale Casadonna (Castel di Sangro, chef Niko Romito), Uliassi (Senigallia, chef Mauro Uliassi) in nam najbližji Le Calandre pri Padovi, v katerem si je tri michelinke že leta 2002 kot najmlajši na svetu prislužil danes 42-letni Massimiliano Alajmo.

Najviše Hiša Franko
Sicer pa je po izboru L'Espressa kuharica leta Antonia Klugmann (L'Argine a Vencò, michelinka takoj za slovensko mejo, ki je ravno letos gostovala pri Janezu Bratovžu v Ljubljani), trattoria leta je Al Convento v vasi Cetara na Amalfiju, za popolno kosilo pa so označili tistega v Osterii Francescani.

In Slovenci? Italijani na svoj seznam vključujejo samo primorske restavracije, pri čemer se je najviše med našimi povzpela Hiša Franko, v kateri ustvarja Ana Roš in ki z epizodo v Chef's Table v zadnjih mesecih samo pridobiva mednarodno vidnost. Hiši Franko v Starem Selu so namenili tri kape, kar je toliko kot denimo sloviti Dal Pescatore s tremi michelinkami. Eno kapo manj so namenili Gostilni pri Lojzetu (Zemono), kjer je glavni Tomaž Kavčič, ki si je v Italiji že pred leti zgradil odlično klientelo. Za primerjavo: dve kapi ima tudi zgoraj omenjeni L'Argine a Vencó.

Na seznamu L'Espressa najdemo tudi štiri restavracije iz hrvaške Istre, in sicer Monte (Rovinj), Damir & Ornella (Novigrad), San Rocco (Brtonigla) in Meneghetti (Bale).

Avstrijski kiksi
Še vedno pa med slovenskimi gostinci odmevajo ocene avstrijske izdaje Gault Milaua in Falstaffa. Gault Milau je namreč med vsemi slovenskimi restavracijami za najboljšo proglasil Mak (Maribor, chef David Vračko, 17/20 točk), sledijo Hiša Franko, Dam in JB (vse po 16 točk), po 15 točk pa so podelili restavracijam Cubo, Maxim, Smrekarjev hram, Strelec, Vila Podvin, Majerija in Gostilni pri Lojzetu. To samo po sebi še ne bi kaj dosti povedalo, če ne bi enako število točk zbrale tudi zelo povprečne (celo podpovprečne) hrvaške restavracije, na kar sta med drugim v svojih zapisih opozorila že Miha Štamcar (Dnevnik) in Boštjan Napotnik (Mladina).

Slovenija se tokrat prvič predstavlja tudi v Falstaffu, kjer sicer na vrhu vse "štima" - prva je Hiša Franko (95/100 točk), druga Gostilna pri Lojzetu, tretja JB (91 točk), sledita pa brata Vračko, ki sta vsak za svojo restavracijo (Gregor za Denka, David za Maka) prejeli po 90 točk.
Zaplete pa se v nadaljevanju, kjer so Avstrijci na seznam denimo uvrstili picerijo Jurman, in to pred številne odlične slovenske restavracije, Dolenjsko skoraj povsem spregledali, Strelca z nesporno izjemnim Igorjem Jagodicem pa niti povohali niso.

Če zaključimo z mislijo Napotnika, ki je na svojem blogu Kruh in vino zapisal: "Tudi eksterno presojo pa je treba vzeti z zrncem soli; ni namreč vse, kar je tuje, že tudi avtomatsko zlato ali kredibilno … na Falstaffovi slovenski lestvici je namreč toliko bučk na šalabajzerski način, da jo človek težko jemlje resno."