Vodnik po restavracijah Michelin vsako leto objavi seznam najprestižnejših restavracij, ki so si prislužile od ene do treh zvezdic. Njihova priporočila so ena najbolj zaželenih med restavracijami in tiste, ki dobijo znameniti naziv Michelinove restavracije, so običajno zapolnjene nekaj mesecev vnaprej. Foto: Reuters
Vodnik po restavracijah Michelin vsako leto objavi seznam najprestižnejših restavracij, ki so si prislužile od ene do treh zvezdic. Njihova priporočila so ena najbolj zaželenih med restavracijami in tiste, ki dobijo znameniti naziv Michelinove restavracije, so običajno zapolnjene nekaj mesecev vnaprej. Foto: Reuters

Lastnica bistroja Veronique Jacquet je bila presenečena nad številnimi gosti. "Nimamo toliko prostora in premoremo le štiri natakarje," je povedala o izkušnji.

Lokala v nasprotju z restavracijami, ki se običajno kitijo z Michelinovimi zvezdicami - v kulinaričnem svetu najbolj zaželeno priznanje prejmejo le najprestižnejše restavracije -, ne odlikujejo skrbno izbrani pogrinjki s porcelanastimi krožniki in dragim priborom, ampak preprosti plastificirani rdeči prti z belimi pikami in keramični krožniki. Povprečno kosilo stane okoli 12 evrov.

Telečji možgani s hrustljavo hruško
Francoski vodnik po restavracijah Michelin je pred dvema tednoma objavil svojo različico za leto 2017 in pomešal dve restavraciji z enakim imenom. Svojo napako so na spletni strani - k sreči se je pojavila le tam in ne v že ikonično rdeči tiskani različici vodnika - popravili šele pred kratkim. "Opravičujemo se obema restavracijama in strankam, ki smo jih zavedli," so sporočili iz Michelina.

Pravi Bouche a Oreille (v prevodu ime gostiln pomeni Ustno izročilo) je namreč 180 kilometrov severneje, v kraju Boutervilliers blizu Pariza, in je urejen tako kot večina Michelinovih restavracij - s preprogami, skrbno izbranimi prti in lepimi porcelanastimi krožniki. Strežejo pa različne izbrane jedi, med drugim telečje možgane s hrustljavo hruško. Za povprečno kosilo tam gurmani odštejejo 48 evrov.

Pri obeh restavracijah so napako vzeli s humorjem. Lastnika sta se slišala po telefonu in se pošteno nasmejala, nato pa drug drugega povabila v svojo restavracijo.