S tridnevnim kolesarskim praznikom skušajo obalni turistični delavci narediti nov korak v približevanju Obale in Istre kot do kolesarjev prijazne destinacije. Foto: Na lepše
S tridnevnim kolesarskim praznikom skušajo obalni turistični delavci narediti nov korak v približevanju Obale in Istre kot do kolesarjev prijazne destinacije. Foto: Na lepše
Po 143 km dolgi trasi slovenske Istre, s startom in ciljem v Izoli, bo drvelo kar 25 evropskih profesionalnih kolesarskih ekip. Foto: Na lepše
Čar rekreacijske trase bo v tem, da se bodo nastopajoči na start odpravili takoj za profesionalnimi kolegi. Foto: Na lepše

S tridnevnim kolesarskim praznikom skušajo obalni turistični delavci narediti nov korak v približevanju Obale in Istre kot do kolesarjev prijazne destinacije.

Na Primorskem lahko ne glede na zimo kolesarite praktično celo leto. Kolesarjenje je tudi ena najbolj trajnostnih oblik zelenega, trajnostnega turizma. Izola je edino mestece ob slovenski obali, ki je z uspešnim sožitjem med lokalnim prebivalstvom, ribiško tradicijo in vedno bolj pestro turistično ponudbo istrskega podeželja še ohranilo nekaj iskrivega in romantičnega pridiha Jadrana. Nekdanji otok se tako iz pregovorno turistično upokojenske destinacije, počasi razvija v destinacijo, ki je prijazna predvsem do kolesarjev vseh generacij in fizične pripravljenosti.

Letošnji izolski kolesarski praznik Adria Bike Show je razdeljen na dirko profesionalnih ekip UCI Europe Tour, ki je registrirana kot kategorija UCI 1.2 in bo ob Dirki po Sloveniji najbolj eliten profesionalni kolesarski dogodek pri nas. Po 143 km dolgi trasi slovenske Istre s startom in ciljem v Izoli bo drvelo kar 25 evropskih profesionalnih kolesarskih ekip. V sklopu rekreativnega programa pa bo izvedeno prvo množično kolesarsko druženje v tem letu v Sloveniji.

Čar rekreacijske trase bo v tem, da se bodo nastopajoči na start odpravili takoj za profesionalnimi kolegi. Vozili bodo en krog (40 ali 80 km) po isti trasi kot vse najboljše slovenske profesionalne ekipe: Adria Mobil, Radenska in Sava Kranj ter drugi najboljši kolesarji iz Evrope. V Izoli boste lahko srečali tudi domačo kolesarsko smetano: od Simona Špilaka, Luke Mezgeca, ki je lani z veličastnim šprintom osvojil sosednji Trst na Giru po Italiji, Mateja Mohoriča do Kristjana Korena in drugih. Vsi našteti so pred začetkom Adria Bike Showa s podpisom pogodbe med izolskimi hotelirji postali tudi "ambasadorji" Izole kot turistično kolesarske destinacije.

Družinsko kolesarjenje, mountain bike, traial bike, pump track
V Izoli bodo svoje veščine in znanje preskušali, dopolnjevali in razkazovali tudi kolesarji, ki imajo rajši makadamske poti. V sklopu rekreativnega programa bo odprt PUMP Track poligon. Adrenalinci bodo premagovali različne statične ovire, se preizkusili na turi gorskih kolesarjev po zaledju idiličnih istrskih gričev, najmlajši pa bodo s poganjalci drveli ob nabrežju Izole. Prireditev bo tudi priložnost, da se ob spremljavi policistov spoznavajo cestopredmetni predpisi. Na kolesarski prireditvi bodo tudi vrhunski proizvajalci kolesarske opreme, obiskali boste lahko bolšji sejem koles in rabljene kolesarske opreme, manjkal ne bo niti pester gastronomski program. Spremljevalni program Adria Bike Show bo potekal v samem mestnem jedru Izole, na Lonki in na Sončnem nabrežju.

Slovenska obala je na kolesarskem zemljevidu še neizkoriščena turistična priložnost. V prihodnje se bo morala kot resna kolesarska destinacija še bolj usmeriti v večjo ponudbo izposojevalnic koles, možnosti najema vodičev, specializirane kolesarske hotele. Pogrešamo tudi boljšo označenost kolesarskih tras in še večje povezovanje istrskega podeželja z Obalo. Zdi se, da se je v preteklosti na Obali vse preveč samozadostno stavilo na morje in sonce. Pri tem pa pozabljalo na čas pred sezono in po njej. Pri tem so Hrvatje, kar zadeva kolesarski turizem, krepko pred nami -tako z različnimi prireditvami kot tudi z večjim posluhom za kolesarskega gosta s strani hotelirjev. V slovenski Istri je namreč zelo težko dobiti bivanje za eno noč, čeprav ravno na tem pogosto temelji odločitev o izbiri kolesarske destinacije. Kolesarski gost namreč ne biva v nekem okolju, ampak potuje in se ves čas premika.

Marjana Grčman, Na lepše