Kitching je spoznal tudi najslavnejšo prebivalko jame - človeško ribico. Foto: BoBo
Kitching je spoznal tudi najslavnejšo prebivalko jame - človeško ribico. Foto: BoBo
Novinar je navdušen nad dejstvom, da je v Sloveniji vse tako blizu. Foto: BoBo

"Ko vstopiš v Postojnsko jamo, ki je približno 50 kilometrov oddaljena od prestolnice Ljubljane, je tako, kot bi stopil na drug planet," je zapisal za Daily Mail.

Jama ga je tako navdušila, da jo je obiskal kar dvakrat - prvič se je podal na doživljajski ogled, naslednji dan pa se je v jamo odpravil kot večina turistov - z električnim vlakcem.

Klasičen ogled Postojnske jame traja približno uro in pol, del poti se opravi z vlakcem, del poti pa peš. Do leta 1818 so si obiskovalci lahko ogledali le dobrih 300 metrov jame, danes pa si lahko ogledajo več kot pet kilometrov rovov, prehodov in dvoran. Največja znamenitost je v Briljantovem rovu, kjer stoji čudovit kapnik Briljant. "Ta fascinantna formacija je približno pet metrov visoka in je videti kot kup marshmallowov (sladkih penic), posipanih s sladkorjem," je zapisal Kitching.

Če bi radi jamo doživeli nekoliko drugače, se lahko odločite za doživljajski ogled, enega izmed treh je izbral tudi Chris. Gre za bolj ali manj zahtevne in adrenalinske podvige v spremstvu izkušenih jamarjev, ki obiskovalce v manjših skupinah vodijo prek vodnih preprek, skozi ozke rove in prek adrenalinskega spusta po vrvi.

Poleg Postojnske jame Kitching v svojem članku omeni tudi Predjamski grad in "očarljivo majhno prestolnico" Ljubljano, ki je po njegovem mnenju potrdila sloves ene najčistejših in najlepših evropskih prestolnic.