Peter rad preživlja prosti čas na valovih: deska 30 minut stran od Aucklanda, v Muriwaiju. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Peter rad preživlja prosti čas na valovih: deska 30 minut stran od Aucklanda, v Muriwaiju. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Auckland je znan po svoji kulinariki in mešanju različnih kuhinj – na mizi je sladica, ustvarjena iz 100 različnih elementov ročno in unikatno sestavljena za vsakega gosta. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Nova Zelandija je znana tudi po svojih izjemnih igriščih za golf. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Peter s sestro in nečakoma med obiskom Skytowerja. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Ovce, ovce, ovce. Kliše o Novozelandcih: vsak ima vsaj eno ovco. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa

Če bi ostal v Sloveniji, bi najbrž živel v prizidku pri starših, ki bi mi po vsej verjetnosti morali pomagati tudi finančno.

Coromandel pozimi. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Smučanje je na Novi Zelandiji zelo priljubljen šport. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa

Večina ljudi se odpravi na počitnice v Avstralijo ali na otoke. Najbolj priljubljeni otoki so Cookovi otoki, Fidži, Samoa in Tonga zaradi bližine– 3 ure z letalom.

Sončni zahod na eni najbolj znanih deskarskih plaž Piha. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Petrov razgled z njegove terase. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Po službi se Peter in njegovi sodelavci radi odpravijo na pijačo, pa tudi na t. i. scavenger hunt. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Rotorua - mesto domorodcev Maorov, tudi eno od najbolj pustolovskih mest na svetu, velja za Petrovo priporočilo, če vas pot zanese na Novo Zelandijo. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Ena od plaž na zahodu Aucklanda. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Na izletu s prijatelji v Taupu. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Peter s prijatelji iz Slovenije v Rotorui – na geotermičnem območju. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa
Zahodna plaža južnega otoka. Foto: Osebni arhiv Petra Matvosa

Peter je študiral pravo, vmes v okviru Erasmusa preživel leto dni na Portugalskem, potem pa se je preselil v Švico. Ker mu ljudje in tudi država sama niso bili všeč, je bilo, kot pravi, več kot očitno, da je čas za selitev. “Doma v Sloveniji ni bilo služb, moja generacija je bila brezposelna ali pa je delala za preživetje,” našteva dejstva, ki so ga vodila v tujino.

V rubriki GLEJ GA, SLOVEN'C! predstavljamo Slovence, ki so se iz različnih razlogov odločili preseliti v tujino - eni zaradi službe, drugi zaradi ljubezni, spet tretji zaradi nemirnega duha. Je življenje v tujini lepše? Ali kaj pogrešajo Slovenijo? V čem se njihova nova domovina razlikuje od matične? Če ste med njimi tudi vi in ste pripravljeni svojo zgodbo deliti z našimi bralci, nam pišite na naslov slovencivtujini@rtvslo.si.

Kot dodaja, je videl, da je Auckland vedno med petimi najboljšimi mesti po kakovosti življenja na svetu in da je Nova Zelandija polna prijaznih ljudi. “Edini minus je bila oddaljenost, ampak po vseh drugih merilih je zmagala.”

Tako se januarja 2010 preselil v največje novozelandsko mesto, kjer dela za tamkajšnji mestni svet (Auckland Council), in sicer na odseku, ki skrbi za upravljanje javnih prostorov. Vodi ekipo 20 ljudi, ki skrbijo za 136 stavb v pokrajini. “Skrbimo, da se ljudje v Aucklandu družijo in imajo prostore, kjer lahko izvajajo dejavnosti,” opiše bistvo svoje službe.

Tisti, ki so že bili na Novi Zelandiji, pogosto pravijo, da je njena pokrajina zelo podobna slovenski. Je to res? Kaj vas najbolj spominja na Slovenijo?

Pokrajina je res zelo podobna slovenski. Pogosto nas primerjajo s Švico in Švedsko, ampak mislim, da je najbolj podobna Sloveniji, vendar veliko večja – ima kar 14.000 km obale. Ko potujem po Novi Zelandiji, me na dom najbolj spominjajo gozdovi in travniki s kravami.

Kolegica, ki je bila na Novi Zelandiji tri leta, preden sem se preselil, mi je rekla: “Ko stopiš z letala, te zadene, ker nikoli v življenju nisi zajel tako kakovostnega zraka”. Kar je meni najbolj ostalo v spominu, ko sem se preselil sem, je bila barva trave – nikoli nisem videl tako zelene barve.

Kaj vam je bilo ob selitvi na Novo Zelandijo najtežje? Kako so vas sprejeli?

Daleč najtežja je oddaljenost od družine in prijateljev v Sloveniji. Sam sem imel veliko srečo, da sem imel ogromno podporo pri domačih, ker so videli, da v Sloveniji ni bilo veliko prihodnosti za mlade.

V petih letih, odkar sem Novi Zelandiji, nisem imel slabe izkušnje, ker sem tujec. Ljudje tu se ne obremenjujejo, od kod prihajaš, koga voliš, kakšno razmerje imaš, so izredno strpni in welcoming.

Ali se angleščina na Novi Zelandiji močno razlikuje od britanske ali avstralske?

Novozelandci imajo svoje narečje kot vsaka angleško govoreča država – kiwi angleščina je zelo “prijazna”. Ni vikanja in tikanja in tipičen pozdrav je “How you doing mate.”

Nazadnje je Nova Zelandija močno odmevala v svetovnem tisku leta 2011, ko je potres prizadel predvsem mesto Christchurch in v katerem je umrlo 200 ljudi, povzročil pa je za 22,5 milijarde evrov škode. Kako je z obnovo mesta in odpravo škode? So oblasti naredile svojo nalogo?

Trenutno se vse gradi in je veliko pomanjkanje gradbincev. Obnova je počasnejša, kot so ljudje upali, ampak trenutno zelo aktivna. Občina Christchurch je bila deležna velikih kritik zaradi počasnega odziva, ampak vlada je našla ministra za obnovo mesta in stvari se zdaj premikajo zelo hitro.

Kakšno vlogo ima sicer politika v življenju Novozelandcev? Se o njej veliko pogovarjajo ali ne?

Ljudje na splošno se ne obremenjujejo s politiko, tu in tam bodo pogledali kakšno debato v predvolilnem času, po volitvah pa vsi sprejmejo izid in tema se konča. Državne volitve imamo vsake tri leta in tri mesece pred volitvami se začnejo obljube in lobiranja političnih strank. Letošnja volilna udeležba je bila 77-odstotna.

Ko omenimo Novo Zelandijo, večina pomisli na visoko življenjsko raven in visoko kakovost življenja. Ali je država zanimiva država za tujce? Iz katerih držav jih prihaja največ in kakšna delovna sila je najbolj iskana? So domačini do tujcev strpni?

Država je izredno zanimiva za tujce, po vsej verjetnosti ena najzanimivejših držav na svetu. V zadnjih devetih mesecih smo imeli 45.000 novih migrantov in število raste. Vedno manj kivijev se odpravlja v Avstralijo, in sicer zaradi krize, ki jo je zajela.

Imamo veliko srečo, ker smo se izvlekli iz krize veliko prej kot druge države in smo imeli v zadnjem letu 3,9-odstotno rast BDP-ja. In najbolj zaželena delovna sila je gradbeništvo – obnova Christchurcha in gradnja 39.000 stanovanj v Aucklandu. Etnična sestava prebivalcev države se v zadnjih letih precej spreminja: od leta 2006 se je povečalo predvsem število prebivalcev, ki prihajajo iz azijskih držav: Kitajske, Indije in Filipinov.

Stopnja brezposelnosti je dosegla najnižjo raven v zadnjih petih letih in je 5,6-odstotna.
Ljudje se zavedajo, da brez tujcev država ne bi delovala in so izredno prijazni do nas. Za mene osebno je izredno zanimiva primerjava s Švico, kjer sem se vedno počutil kot avtsajder, na Novi Zelandiji pa se od samega začetka počutim kot doma.


Obstajajo kakšni klišeji glede Novozelandcev?

- Ljudje so vsepovsod bosi.
- Vsak Novozelandec ima vsaj eno ovco.
- Vsi Novozelandci igrajo ragbi.
- Ob petkih ne delamo, ker gremo ribarit.
- Žar/piknik 365 dni na leto – vsaka hiša ima svoj žar.

Kako Novozelandci najraje preživljajo svoj prosti čas? Se recimo iz mest pogosto odpravijo na obalo ali ne?

Kadar koli je lepo vreme, se kolone valijo iz mest in ljudje bežijo v svoje počitniške hiše (batch), ladje/čolne in na kampiranje – ljudje so eno z naravo in želijo preživeti čim več časa na prostem.

Vsaka hiša ima svoj vrt in zunaj imajo žar, kamor vabijo svoje prijatelje. Kiviji so znani po logiki “naredi sam- DYI – do it yourself, radi delajo in sami popravljajo svoje hiše.

Doslej ste sami gotovo že prekrižarili državo. Imate kakšen kotiček, ki se vam je še posebej vtisnil v srce in se tja radi vračate?

1. Mount Maunganui je ena najlepših plaž – peščena plaža, ki se konča z vulkanom.
2. Queenstown eno najlepših mest s čudovitim jezerom.
3. Rotorua - mesto domorodcev Maorov, tudi eno od najbolj pustolovskih mest na svetu.
4. Oamaru - mesto s pingvini.

Kakšno je družabno življenje na Novi Zelandiji? Kako se ljudje najraje zabavajo? V pubih, hodijo radi v kino, koncerte?

Ljudje so izredno družabni. Vsak petek po službi se gre na pijačo in večerjo. Ob sobotah in nedeljah se ljudje družijo v domovih ali v parkih/plažah s prijatelji.

Kako doživljate letne čase: je podobno kot doma, ko so štirje izraziti letni časi, ali je vreme bolj "mešano"?

V Aucklandu, kjer živim, sta samo dva letna časa: mešanica poletja in pomladi in jesen – najnižja temperatura zjutraj letos je bila 1 stopinja Celzija in najvišja okrog 30 stopinj. Normalna temperatura julija in augusta (naša zima) je 8 stopinj zjutraj in 15 čez dan in poleti 18 zjutraj in 24 čez dan.

Ste med svojim življenjem na Novi Zelandiji srečali že veliko Slovencev? Katere so poleg turizma glavne gospodarske panoge države?

Lahko rečem, da sem jih srečal razmeroma malo. Imam dokaj dobrega prijatelja Slovenca, ki se druži pretežno s Slovenci, tako da vem, da nas je nekaj. Brez njega bi najbrž mislil, da sem edini. (smeh)

Novozelandsko gospodarstvo velja za hitro rastoče in je zelo odvisno od mednarodne trgovine. Glavni panogi sta turizem in izvoz kmetijskih izdelkov, ki predstavljata gonilo gospodarske rasti.

Kdaj je po vašem mnenju najboljši čas za obisk Nove Zelandije? Katerih pet znamenitosti, krajev ali točk bi predlagali, da si jih gre pogledat vsakdo, ki pride na Novo Zelandijo?

Najboljši čas za obisk Nove Zelandije bi bil februar, ker je tradicionalno najlepše vreme. Moja sestra z nečaki in prijatelji po navadi pridejo na obisk okrog božiča in novega leta in je nekaj novega za njih, ker preživijo tradicionalno mrzle dneve na plaži in z Božičkom v kratkih hlačah. Sam bi priporočal čas od decembra do konec marca, če si poletna oseba, če pa si zimska oseba in rad smučaš, potem julija ali avgusta.

Če se ne motim, je kriket šport številka 1 na Novi Zelandiji? Kako ga domačini doživljajo, kaj jim pomeni? Kako spremljajo tekme: gredo pogosto na stadione, v pube?

Daleč najbolj razširjen šport na Novi Zelandiji je ragbi, ljudje živijo za ragbijsko moštvo ALL BLACKS, ki so postali leta 2011 tudi svetovni prvaki na domačih tleh. To je bila največja zabava v zgodovini Nove Zelandije. Pred vsako tekmo All Blacksi izvajajo hako, tradicionalni bojni ples, s katerim so maorski bojevniki v zgodovini zastrašili nasprotnike. Sicer se s hako zaznamujejo veliki dogodki, pleše se tudi kot izraz dobrodošlice visokim gostom, pa tudi na pogrebih, pogosto pa jo izvajajo tudi v šolah.

Ena izmed značilnosti Nove Zelandije je tudi kivi, ptič, po katerem nosi ime tudi pogovorni izraz za Novozelandca. Ste ptiča že videli? Kakšen odnos imajo Novozelandci do njega?

Vsi smo zelo ponosni na kivija in je izredno zaščiten – ogromno denarja se nameni za reprodukcijo in zaščito in ljudje skrbijo, da bodo vse nadaljnje generacije imele priložnost videti kivija – sam sem ga imel priložnost videti samo v konservatoriju, ko sem peljal svoje nečake.

Kakšen odnos imajo Novozelandci s svojimi sosedi Avstralci? Gre za prijateljski ali mogoče malo rivalski odnos?

Prijateljski odnos, ko gre za politiko in gospodarstvo, in rivalski odnos v športu. Kadar koli se igrajo tekme, predvsem v ragbiju, so tekme razprodane.

Nova Zelandija je res tako zelo daleč. :) Hkrati pa imate od tam zelo blizu nekatere najlepše kotičke sveta: Fidži, Havaje. Ste jih že obiskali? So to priljubljene in običajne točke za Novozelandce?

Večina ljudi se odpravi na počitnice v Avstralijo ali na otoke. Najbolj priljubljeni otoki so Cookovi otoki, Fidži, Samoa in Tonga zaradi bližine– tri ure z letalom. Sam sem obiskal Fidži, Havaje (osem ur) in Tahiti z eno najbolj priljubljenih destinacij na svetu Boro Boro.

Kiviji radi potujejo. Tu je treba tudi omeniti, da se večina mladih kivijev po študiju odpravi na “overseas experience” – leto ali dve preživijo v Evropi ali Kanadi.

Danes razlagate razloge, ki so vas vodili na Novi Zelandiji. Bi naredili kaj drugače, če bi morali znova ponoviti celotno zgodbo?

Mislim da ne, ko pogledam, kaj mi je uspelo ustvariti v petih letih tu, in pomislim, kaj bi lahko ustvaril v Evropi, vem, da sem sprejel pravo odločitev. Če bi ostal v Sloveniji, bi najbrž živel v prizidku pri starših, ki bi mi po vsej verjetnosti morali pomagati tudi finančno. Edino, kar bi mogoče spremenil, je, da bi šel na pot prej.

Katera je največja razlika v primerjavi s Slovenijo?

Ljudje so veliko bolj odprti in sprejemljivi, se ne obremenjujejo s politiko, z vero, spolno usmerjenostjo – pustijo ljudem živeti svoje življenje in se veselijo uspehov drugih.

IZ PRVE ROKE

Vaša najbolj priljubljena izletniška točka? Queenstown, Rotorua, Mount Manganui
Tradicionalno rivalstvo? Ragbi z Avstralijo

Najbolj tipičen spominek?

Kivi
Cena kave v lokalu? pribl. 2,5 evra (4 novozelandski dolarji)
Najslavnejši državljan? Edmund Hilary – prvi človek na Mount Everest
Tipična hrana in pijača?

Fish and chips
Hangi (tipična hrana Maorcev, skuhana v zemlji)

Najbolj znan slovenski proizvod? Radenska
Najkoristnejša beseda?Mate (prijatelj)
O čem se trenutno največ govori? O nezmožnosti nakupa nepremičnine - ljudje na Novi Zelandiji sanjajo o svoji hiši in 500 m2 zemlje. Zaradi cvetočega gospodarstva se je v zadnjih treh letih cena sanj oddaljila za 5 odstotkov - povprečna hiša v Aucklandu stane 750.000 dolarjev.
Najbolj tipično ime in priimek?

Priimek nasploh je Smith.

Najbolj priljubljeni otroški imeni sta Charlotte in Oliver.

Če bi ostal v Sloveniji, bi najbrž živel v prizidku pri starših, ki bi mi po vsej verjetnosti morali pomagati tudi finančno.

Večina ljudi se odpravi na počitnice v Avstralijo ali na otoke. Najbolj priljubljeni otoki so Cookovi otoki, Fidži, Samoa in Tonga zaradi bližine– 3 ure z letalom.