Dela so začeli sredi poletja, trenutno sanirajo temelje žičniških stebrov. Foto: BoBo
Dela so začeli sredi poletja, trenutno sanirajo temelje žičniških stebrov. Foto: BoBo

Občina Bovec je z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisala pogodbo in s tem pridobila sredstva za obnovo infrastrukture na Kaninu.

Z deli na Kaninu že hitijo, saj se kaj lahko zgodi, da bi jim ponagajalo vreme, betoniranje pa je treba končati še ob primerno visokih temperaturah. Prav tako so morali vzpostaviti povezave med vrhom Kanina in dolino, največ težav je predstavljala prav logistika. "Delamo na tem, da bi na Kaninu lahko ponovno smučali že letos," je še povedal Duhovnik.

Za obnovo dotrajanih in poškodovanih smučarskih naprav in krožno-kabinske žičnice bo bovška občina pridobila 5,7 milijona evrov. S projektom revitalizacije smučišča Kanin, s sanacijo žičniških naprav, je prišla do 3,8 milijona evrov kohezijskih sredstev, preostalih 1,9 milijona evrov pa bo primaknila država.

Glavnina investicije bo šla v zamenjavo dotrajanih strojnih elementov na žičniških napravah. Ključna bo obnova kabinske žičnice, sledila bo povezava z Italijo in ureditev drugih žičniških naprav, restavracijo pa bodo za zdaj uredili le v delu, ki je potreben za normalno obratovanje smučišča.

Smučišče na Kaninu je zaprto vse od nesreče kabinske žičnice na začetku leta 2013, zaradi katere je šla v stečaj tudi družba ATC Kanin. Zaprtje smučišča je bil hud udarec za bovški turizem, zaradi vse manjšega števila gostov so vrata zaprli vsi tamkajšnji večji hoteli.