Na dvorišču dominikanskega samostana na Ptuju bo na letošnjem 2. Salonu Sauvignon ponovno na voljo tipično Štajerska kulinarika. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Na dvorišču dominikanskega samostana na Ptuju bo na letošnjem 2. Salonu Sauvignon ponovno na voljo tipično Štajerska kulinarika. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Salon 3R
Velika dvorana unionskega hotela je že stalnica prizorišča za vinsko-kulinarične dogodke v Ljubljani. V njej bo tudi letos potekal že 2. Salon 3R. Foto: Salon 3R Press
Salon Sauvignon
Na obeh vinsko-kulinaričnih dogodkih bodo potekale tudi izobraževalne delavnice. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Dominikanski samostan na Ptuju
Prvi konec tedna v maju lahko tokrat dodate na svoj seznam z namenom obiska Ptuja in se v petek zvečer udeležite dogodka na bližnji Ptujski Gori, v soboto pa okusite več kot 100 sauvignonov z vsega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

V Ljubljani bo izvedba Salona 3R (rizling & riesling & rebula) potekala na že utečeni lokaciji za tovrstne tematske dogodke - v Veliki dvorani Grand hotela Union na Miklošičevi ulici. Po lanskem izjemno uspešnem prvem Salonu Sauvignon na Ptuju, pa bo tudi letos prizorišče dominikanski samostan.

Oba Salona sta "prijatelja" (partnerja)
Glede na to, da bodo nekateri vinarji prisotni na obeh dogodkih in da si tudi organizatorji medsebojno pomagajo z nasveti in koordinacijo pri sami izvedbi, letos prvič poteka tudi skupna promocija obeh vinsko-kulinaričnih dogodkov, kar je primer dobre prakse povezovanja na tovrstnem področju.
Na Salonu 3R, ki bo potekal 4. maja od 16. do 22. ure, boste lahko za ceno 15 EUR (v predprodaji je bila cena 12 EUR) poskusili izvrstne laške in renske rizlinge ter rebulo, in sicer iz celotne palete, od mlajših letnikov do arhiva. Izbirali boste lahko med približno 88 vini iz petih vinorodnih okolišev Slovenije.

Proti doplačilu bo na voljo tudi kulinarična spremljava izpod rok Unionovih chefov, ki bodo pripravili razvajanje za brbončice v popolnem ujemanju z vini, na odru Velike dvorane pa bo tudi glasbena spremljava v živo. Potekali bosta dve vodeni degustaciji (delavnici) s salonskimi vini (ena bo na temo najvišje ocenjenih vin, druga pa bo posvečena mladim, ki šele vstopajo v svet vina).

Najvišje ocenjena vina
Pred obema salonoma je potekalo ocenjevanje, ki sta ga izvedli dve komisiji, pod vodstvom enologa Bojana Kobala, kot glavnega predsednika, in Istoka Mikulin. Ocenjenih je bilo 71 vzorcev: 10 laških rizlingov, 19 renskih rizlingov, 17 rebul, 21 sauvignonov in 4 vina posebne kakovosti. Rezultati:

laški rizling: 1. mesto: Greif-Vino Greif, polsuho 2015; 2. mesto: Alojzij Gaube, suho 2015; 3. mesto: Steyer, suho 2015

renski rizling: 1. mesto: Vino Kupljen Jeruzalem - Svetinje, Magnum, suho 2012; 2. mesto: Dveri-pax, d. o. o., suho 2011; 3. mesto: Ptujska klet, d. o. o. Pullus, polsuho 2013.

rebula: 1. mesto: Vina Blažič, selekcija, suho 2011; 2. mesto: Kmetija Slavček, suho, 2009; 3. mesto: Klet Brda Rebula Bagueri, suho, 2012.

sauvignon: 1. mesto: Vino Valdhuber, suho, 2015; 2. mesto: Dveri-pax, d. o. o., suho, 2015; 3. mesto: Vino Kušter, suho 2015.

Izjemno mednaroden Salon Sauvignon
Tako kot lani bo v notranjosti dominikanskega samostana prostor namenjen vinarjem, notranje dvorišče pa gostincem s kulinariko. Letos je nabor sauvignonov še bolj barvit in mednaroden, saj boste za ceno 13 evrov, kolikor je znašala vstopnica v predprodaji (po 1. 5. pa 16 EUR), poskusili okrog 100 sauvignonov iz predvidoma 12 držav (Nove Zelandije, Čila, Južne Afrike, Grčije, Bolgarije ...). Gostincev bo osem, ponujali pa bodo predvsem tipično Štajerske specialitete. Salon je zasnovan zelo široko in ima pester program, ki se začne že v petek s poučno študijsko turo za novinarje, katere namen je spoznavanje ljutomersko-ormoškega vinorodnega okoliša in promociji tamkajšnjega turizma. Na predvečer osrednjega dogodka, torej v petek, bo tudi slavnostno druženje na Ptujski Gori v baziliki Marije Zavetnice, kjer bo ob glasbeni spremljavi simbolično odprtje v izjemno ptujsko festivalsko poletje!

Sam Salon Sauvignon bo v soboto potekal od 13. do 20. ure, ponujal pa bo dve strokovni predavanji, srečanje slovenskega in evropskega reda vitezov vina, razglasitev naj sauvignona in zaključni after party na kar štirih različnih lokacijah. Namen festivala je združiti vino, kulinariko in lepe umetnosti ter naše najstarejše slovensko mesto postaviti ob bok preostalim turističnim destinacijam v Sloveniji. Podroben program si lahko ogledate na uradni strani dogodka.