Toronto leži na severnem obrežju Ontarijskega jezera. Foto: Bojana Lekše
Toronto leži na severnem obrežju Ontarijskega jezera. Foto: Bojana Lekše

Revija The Economist je objavila seznam velikih mest, v katerih je najbolje živeti. In čeprav se Toronto, ki velja za poslovno prestolnico Kanade, na nobeni lestvici ocenjevanja ni uvrstil prav na vrh, je osvojil prvo mesto v skupnem seštevku.

Ocenjevali so 36 velikih mest in točkovanje razdelili na različne kategorije, ki so pomembne za udobno življenje v mestu. Na lestvici varnosti je prvo mesto osvojil Tokio, Toronto se je umestil na osmo mesto (sicer najvarnejše med severnoameriškimi mesti). Japonska prestolnica pri varnosti sicer redno prejema visoke ocene. Imajo zelo nizko stopnjo umorov in zlorabe drog, čeprav je Tokio eno izmed največjih mest na svetu. Med najvarnejša mesta se je uvrstila tudi japonska Osaka.

Toronto se je v vseh kategorijah uvrstil med najboljših deset mest, izstopa le kategorija življenjskih stroškov, ki so v tem kanadskem mestu precej visoki. Na drugo mesto lestvice najprijetnejših mest za življenje se je uvrstilo še eno kanadsko mesto, Montreal, sledijo pa Stockholm, Amsterdam, San Francisco, Melbourne, Zürich, Washington, Sydney in Chicago.