Slovenska policija vsako leto obravnava okoli 20 primerov namestitev t.i. skimming naprav na bankomatih. Foto:
Slovenska policija vsako leto obravnava okoli 20 primerov namestitev t.i. skimming naprav na bankomatih. Foto:

Na svetu je več kot tri milijone bankomatov, s katerih potrošniki letno dvignejo povprečno 8,6 milijard evrov gotovine. Goljufi, ki zlorabljajo bankomate, so po najpogosteje tujci, kar zaplete preiskavo. Kljub temu so jih nekaj že odkrili. V večini primerov so bili goljufi iz Romunije, Bolgarije, nekaj tudi iz Ukrajine. "Te osebe nameščajo naprave na naše bankomate, do dvigov pa prihaja na območju dežel daljnega vzhoda, Filipinov, tudi Latinske Amerike," pravijo na policiji. Naša policija na leto obravnava okoli 20 primerov namestitev tako imenovanih skimming naprav na bankomatih. Škoda, ki jo s tem povzročijo, znaša v povprečju 40 tisoč evrov.

V Rusiji kradel s POS terminalom z računov potnikov

V zadnjem času potrošnike strašijo številna opozorila, zlasti na različnih spletnih straneh, o zlorabah pri poslovanju z brezstičnimi karticami. Denimo s POS terminalom na avtobusu. Preplah je nastal, ko je prek spleta zaokrožila fotografija prevaranta, ki v Rusiji s POS terminalom krade denar z računov potnikov, ki uporabljajo kartice s tehnologijo NFC. T.i. digitalni žeparji naj bi posedovali naprave, ki omogočajo skimminge kartic celo na razdalji do 15 centimetrov. Policija sicer tovrstnih zlorab pri nas še ni zaznala. Profesorica dr. Borka Jerman Blažič, vodja Laboratorija za odprte sisteme in mreže Instituta Jožef Stefan pa trdi, da bi bila takšna praksa pri nas malo verjetna, saj je razdalja za branje podatkov mogoča pri maksimalno 4 cm razdalji. Prav tako so določene omejitve višine zneska pri plačevanju s temi karticami.

Na bankah zagotavljajo, da imamo dovolj varnostnih mehanizmov

"Pri uporabi brezstičnih kartic je aktiviranih več varnostnih mehanizmov," poudarja Nataša Dulc Strahinič iz NLB in dodaja, da je prenos podatkov med kartico in POS terminalom minimalen, saj so podatki kriptirani, kar pomeni, da je vsaka transakcija unikatna. Nepooblaščena oseba pridobljenih podatkov ne bi mogla uporabiti, saj jih je pred tem uporabil že lastnik kartice. Na POS terminalu so tudi dodatni varnostni mehanizmi, kot denimo, da transakcije ni mogoče izpeljati dva krat. V takem primeru nas POS terminal vedno vpraša, če želimo transakcijo ponoviti. Transakcija ni mogoča niti v primeru, če imamo v denarnici več brezstičnih kartic, saj POS terminal prepozna preveč podatkov in je ne more izpeljati. Varnost predstavlja tudi PIN koda, saj brez nje lahko plačujemo le zneske do 15 evrov.