Vsi fantaziramo, to je neizogibno. Ta misel me je med pisanjem scenarija zelo zanimala. Ugotovil sem, da me je razmišljanje o naključjih pravzaprav spodbudilo k razmišljanju o človekovi sposobnosti izmišljevanja.

Ryusuke Hamaguchi
Sedmi pečat: Cikel japonskega filma

Nepričakovan ljubezenski trikotnik, spodletel poskus zapeljevanja ter srečanje, ki je posledica nesporazuma. Tri zgodbe spremljajo tri ženske, katerih življenja zaznamujejo odločitve, obžalovanja, prevare in naključja. Omnibus Ryusukeja Hamaguchija, režiserja filma Drive My Car, je bil nagrajen z berlinskim srebrnim medvedom.

Naj bodo skice še tako preproste – kot kratka zgodba Harukija Murakamija ali kakšna evokativna manga –, Hamaguchi poskrbi za ravno pravo mero napetosti. Režiser si nedvomno prizadeva ohraniti nekaj skrivnostnosti, ohlapnost interakcij pa nam tako pušča prostor, da dopolnimo manjkajoče – pred tem, po tem ter v trenutkih, ko protagonisti zadržijo neki intimni impulz, ki bi lahko popolnoma spremenil situacijo.

Peter Debruge, Variety

V prvi usodno privlačna in manipulativna Meiko spozna, da se je njena najboljša prijateljica začela sestajati z njenim nekdanjim fantom. Zato ga spet obišče in začne mešati štrene.

V drugi zgodbi študentka Nao, ki jo k temu nagovori maščevalen ljubimec, nastavi zapeljivo past svojemu univerzitetnemu profesorju. Vendar se celotna zgodba obrne čisto na glavo.

V tretji zgodbi Nacuko po dolgem času naleti na žensko, v katri prepozna svojo mladostno simpatijo. Le da to ni ona! Ženska je vseeno pripravljena odigrati vlogo, da lahko Nacuko izpove svojo bolečino.

Film je izmenično jedka, erotična, strašljiva in spodbudna zgodba o prvinski moči pripovedovanja.

Chuck Bowen, Slant
Portret avtorja

Japonski režiser Ryusuke Hamaguchi, rojen leta 1978, je diplomiral iz filma na Umetniški univerzi v Tokiu. Mednarodno se je uveljavil leta 2015, ko je njegova epska melodrama Happi Awana festivalu v Locarnu osvojila posebno omembo za scenarij in nagrado za najboljšo igralko, tri leta kasneje pa se je s skrivnostno romanco Asako I & II (Netemo sametemo) uvrstil v uradni program festivala v Cannesu.
Lani sta velik uspeh doživela kar dva režiserjeva filma: triptih O naključju in domišljiji (Guzen to sozo) je na Berlinalu prejel srebrnega medveda (veliko nagrado žirije), Drive My Car pa je bil v Cannesu nagrajen za najboljši scenarij. Za slednjega je Hamaguchi nedavno prejel tudi zlati globus za najboljši film v neangleškem jeziku.

Originalni naslov: GUZEN TO SOZO/ Wheel of Fortune and Fantasy / 2021 / Japonska

Režija: Ryusuke Hamaguchi
Scenarij: Ryusuke Hamaguchi
Fotografija: Yukiko Iioka
Zvok: Akihiko Suzuki,
Igrajo: Kotone Furukawa, Ayumu Nakajima, Hyunri, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori, Shouma Kai, Fusako Urabe, Aoba Kawai,

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo tudi na portalu RTV 365.