"Inflacija je nekakšen boj za oblast," pojasnjuje zgodovinar ekonomije Adam Tooze.

Kdo bo v tem boju zmagovalec in kdo poraženec? Zakaj je inflacija zdaj nenadoma spet tolikšna težava? Kako proti njej ukrepajo centralne banke?

Dokumentarna oddaja nam predstavi, kateri mehanizmi so pripomogli k obuditvi inflacije in kako se nanjo odzivajo ljudje iz različnih družbenih okolij – v Nemčiji, Franciji, Turčiji in ZDA.

Inflacija ima zmagovalce in poražence. Poraženci so tisti delavci, katerih plače zaostajajo za inflacijo. Poraženci so varčevalci, katerih denar izgublja vrednost. Zmagovalci so vsi, ki imajo dolgove – zadolženi lastniki nepremičnin, podjetja in države. Njihovi dolgovi se namreč z razvrednotenjem denarja zmanjšujejo.

Citat iz dokumentarnega filma

Kaj poganja inflacijo?

Inflacija je imela v zgodovini več vzrokov. Danes je povezana z vsaj tremi dejavniki.

Prvič, šok vojne v Ukrajini je povzročil rast cen surovin. Ne samo plina in nafte, ampak cen vseh surovin. Rast inflacije se je začela že pred tem, po pandemiji. Gospodarska dejavnost podjetij in potrošnikov se je normalizirala.

Med pandemijo so potrošniki veliko prihranili. Zdaj so lahko te prihranke spet začeli porabljati. To je povečalo povpraševanje in zvišalo cene.

Tretji vzrok je, da je pandemija zmotila svetovne proizvodne verige. Tako je nastala mešanica manjše ponudbe in večjega povpraševanja. Sledil je še geopolitični šok. Vse to povzroči visoko in dolgotrajno inflacijo.

Vse o inflaciji v dokumentarnem filmu, ki je še kako aktualen.

Napovednik: Vrnitev inflacije - prijetni časi so minili, nemška dokumentarna oddaja

THE RETURN OF INFLATION, THE GRAVY YEARS ARE GONE / Nemčija / 2022 / Režija: Matthias Heeder

Dokumentarec bo še 30 dni po predvajanju na voljo na portalu RTV 365.