Prihodnje leto bodo v nekdanji Saabovi tovarni na Švedskem začeli nastajati električni avtomobili znamke NEVS. Foto: NEVS
Prihodnje leto bodo v nekdanji Saabovi tovarni na Švedskem začeli nastajati električni avtomobili znamke NEVS. Foto: NEVS

NEVS, ki je kupil, kar je ostalo od nekdaj slavnega švedskega avtomobilskega proizvajalca, bo v drugi polovici prihodnjega leta v njegovi nekdanji tovarni v Trollhattanu začel izdelovati električne avtomobile pod svojo znamko NEVS.

Glede na naraščajoče povpraševanje po električnih avtomobilih se pri podjetju NEVS pogovarjajo tudi z mestnimi oblastmi v Šanghaju, Hančoju in Čengduju o postavitvi druge tovarne na Kitajskem, obenem pa preučujejo tudi možnost postavitve proizvodnje v Turčiji.

Ponovno bo zaživela nekdanja Saabova tovarna, ne pa tudi njegova znamka. NEVS je namreč pred petimi leti kupil preostanek premoženja podjetja Saab, ki se je leta 1990 ločilo od letalskega proizvajalca Saab AB, lani pa se je zavezalo, da ne bo uporabljalo Saabovega imena. Zato bo podjetje v kitajski lasti uporabljalo svojo znamko NEVS, s čimer se bo dokončno končala pot znamke, ki so jo avtomobili nosili od leta 1949.

Že prejeli veliko naročilo
V podjetju vidijo veliko priložnost v elektrifikaciji ter deljeni uporabi avtomobilov. Od ponudnika storitev deljene uporabe vozil Panda New Energy so že prejeli naročilo za 300 tisoč električnih avtomobilov. Podjetje si je zagotovilo tudi eno od 15 licenc za proizvodnjo vozil z alternativno energijo, ki jih je izdala Kitajska, obenem pa pripravlja tudi prvi krog zbiranja sredstev.

NEVS je v zadnjih petih letih razvijal električna vozila in pred kratkim na Kitajskem predstavil model 9-3EV, ki je zasnovan na Saabovi platformi. Tovarna na severu Kitajske ima trenutno zmogljivost 50 tisoč vozil na leto, pri čemer naj bi to število do leta 2019 naraslo na 220 tisoč vozil.