Ssangyong XAVL predstavlja športnega terenca, ki bi se lahko uvrstil med koranda in rextona. Foto: Ssangyong
Ssangyong XAVL predstavlja športnega terenca, ki bi se lahko uvrstil med koranda in rextona. Foto: Ssangyong

Ssangyong se je v preteklih letih pri nas dokaj uspešno uveljavil s trpežnimi terenskimi modeli, kot sta bila korando in rexton. V zadnjem času pa si mu z novo generacijo koranda in s križancem tivoli v poplavi sodobnih športnih terencev ni uspelo zagotoviti vidnejšega mesta.

V Ženevo bo tako pripeljal svež koncept sedemsedežnega SUV-a. Novinec z oznako XAVL (eXciting, Authentic Vehicle Long) nadgrajuje študijo XAV, ki smo jo lahko videli na frankfurtskem salonu leta 2015, z agresivnimi oglatimi linijami pa med drugim obuja spomin na drugo generacijo koranda.

Tudi oblika notranjosti poudarja robustnost v kombinaciji z minimalizmom in futurističnimi detajli. Na sredinski konzoli ima glavno vlogo zaslon multimedijske naprave, omeniti pa velja tudi vrtljiv gumb namesto prestavne ročice v slogu Land Roverjevih in Jaguarjevih modelov ter stikala, kot jih poznamo iz letalskih pilotskih kabin.

Korejci ob tem za svoj novi model obljubljajo tudi bogato varnostno opremo, ki vključuje pripomočke za pomoč vozniku ter za varnost potnikov in pešcev.

Za pogon bodo skrbeli tako bencinski motorji kot novi, čisti dizelski stroji.

Sedemsedežni športni terenec bi se v prodajni paleti uvrstil med modela korando in rexton, pri čemer se pri korejskem proizvajalcu še niso odločili, ali bo dejansko ugledal serijsko proizvodnjo. Če bo dobil zeleno luč, pa bo treba nanj počakati vsaj do leta 2020.