Slovenskega predsednika bliskavice ob rdeči preprogi ne zaslepijo. Foto: Reuters
Slovenskega predsednika bliskavice ob rdeči preprogi ne zaslepijo. Foto: Reuters
Angelo Merkel je razveselil s šopkom. Foto: Reuters

S Slovenci v Berlinu je predsednik praznoval slovenski kulturni praznik, Boruta Pahorja je v Berlinu sprejela tudi kanclerka Angela Merkel. Glede srečanja z Merklovo je Pahor opomnil, da "ni običajno, da bi se nemška kanclerka srečevala s predsedniki držav, če ne gre za uradni obisk".

Na odprtju Berlinala je bil Pahor poseben gost predsednika Joachima Gaucka, udeležil se je galaodprtja s premiero filma Django: gre za zgodbo o slovitem judovskem kitaristu in skladatelju Djangu Reinhardtu, ki je leta 1943 zbežal iz okupiranega Pariza.

Po rdeči preprogi so se ob Pahorju sprehodili tudi številni nemški filmski zvezdniki, sloviti režiser Wim Wenders, pa člana festivalske žirije: hollywoodska igralka Maggie Gyllenhaal, mehiški zvezdnik Diego Luna ...

Iz Nemčije je Pahor že odpotoval v Rusijo, kjer se bo do sobote mudil na uradnem obisku. Predsednik republike bo v prvi vrsti vrnil obisk predsedniku Vladimirju Putinu, ki se je konec julija lani udeležil spominske slovesnosti ob stoletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Pahor se bo sešel tudi s patriarhom Kirilom in ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom.

Iz Moskve bo Pahor v soboto odpotoval v Sankt Peterburg, kjer bo v ospredju sodelovanje med državama na področju kulture. Turnejo, ki jo je začel v sredo v Nemčiji, bo Pahor sklenil v nedeljo v Kijevu, kjer bo imel delovno srečanje z ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.