22-letna Uršula Tomažić iz Radelj ob Dravi, nova najlepša slovenska športnica, je 15 let trenirala latinskoameriške in standardne plese ter bila tudi državna prvakinja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
22-letna Uršula Tomažić iz Radelj ob Dravi, nova najlepša slovenska športnica, je 15 let trenirala latinskoameriške in standardne plese ter bila tudi državna prvakinja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vedno bom zraven tam, kjer je ples. No, razen striptiza in podobno.

mis športa 2014
Dekleta so med drugim izhodom pokazala športne sposobnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Strokovna žirija je posebno pozornost posvetila tudi koordinaciji telesa, ki so jo finalistke pokazale v svoji športni in nato še skupni plesni točki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Festivalna dvorana je bila povsem polna, navijači posameznih tekmovalk pa zelo glasni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Največje navdušenje v dvorani je seveda požel izhod v kopalkah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prireditev so popestrili tudi številni nastopi - tako sta med drugim zapeli Eva Boto in Demetra Malalan, svoje veščine sta pokazali tudi trebušna plesalka in telovadka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
MMC-jevi bralci ste se odločili za Mojco Podjavoršek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kaj je torej strokovno žirijo najbolj zanimalo, nam je razkril nekdanji uspešni slovenski nogometaš, ki je poleg lanske zmagovalke Klare Krošelj, telovadca Saše Bertonclja, alpskega smučarja Roka Perka, svetovnega prvaka v ultramaratonu Mira Kregarja, nekdanje rokometašice Deje Doler Ivanovič in boksarke Mateje Rajterič sedel v komisiji, ki je za mis športa 2014 v soboto zvečer razglasila Uršulo Tomažič.

22-letnica iz Radelj ob Dravi je 15 let trenirala latinskoameriške in standardne plese ter bila tudi državna prvakinja. Po zmagi je za MMC povedala, da je bila prisiljena odnehati zaradi hudega finančnega bremena, pojasnila pa je, da je ples njena največja ljubezen in da bo zato "vedno tam, kjer je ples".

Od jeseni tudi go-go plesalka
Zaupala nam je, da ji niso prav nič všeč komentarji, da ples sploh ni šport - kar nekaj ostrih besed je na spletu namreč letelo na letošnje finalistke za mis športa, ki so v svojih opisih pogosto navedle šport, tek, fitnes - češ da niso prave športnice.

"To so same dobre tekmovalke, ki dosegajo odlične rezultate. Verjetno se Tina Maze ne bo prijavila, mar ne, saj ima druge stvari. Tukaj smo zbrane športnice, ki medijsko nismo izpostavljene, imamo pa vrhunske rezultate, za katere sploh ne vedo," Uršula odgovarja na očitke.

Svetlolasa Korošica se je na študijski poti podala v naravoslovne vode, vztraja pa, da je njena prihodnost ples, zato so njene sanje, ki jih namerava uresničiti že v bližnji prihodnosti, odprtje lastne plesne šole. Oktobra je postala tudi go-go plesalka, saj se je včlanila v animacijsko ekipo, ki zabava goste v lokalih in nočnih klubih.

"To nima zveze z vulgarnostjo, res smo oblečene precej seksi - kot na primer policistke ali vojakinje, ampak še vedno je bolj slečeno od nas marsikatero dekle, ki se zabava v klubu. Naša naloga je, da animiramo goste, plešemo z njimi in podobno," vztraja nova najlepša slovenska športnica, ki je na tem mestu nasledila atletinjo Klaro Krošelj.

Njen fant pritekel kar na oder
Uršula je med letošnjimi 17 finalistkami izstopala še v eni stvari - bila je daleč najbolj naličena med vsemi, kar je bilo dobro vidno tudi na vseh fotografijah. "Za prireditve, nastope, snemanja in podobno se vedno naličim močneje. Tudi iz sveta plesa sem vajena, da smo močno naličene, saj slika polovico pobere. Zato vedno pravim - dekleta, čim več ličil, saj boste na sliki tako in tako videti, kot da ga imate čisto malo," nam je pojasnila.

Že veliko Slovenk, ki so jih razglasili za take in drugačne misice, je imelo fanta, zagotovo pa nihče ni bil tako goreč kot Dmitrij Haložan, ki mu pravijo Mitja. Še pred začetkom, ko so bila dekleta še v zaodrju, se je po Festivalni dvorani že razlegalo: "Dajmo, Urša!" Mitja je svoje dekle skupaj s prijatelji goreče spremljal tudi skozi celotno prireditev. Na koncu, ko je Urša dejansko stopila na najvišjo stopničko, pa je pritekel kar na oder, jo objel in dvignil. "Že sama punca vam pove, da je to to. Da mora fant priteči na oder, ker če ne bi, bi bili ljudje slepi," nam je pozneje pojasnil, zakaj je to storil.

Tudi sam se bo letos udeležil lepotnega tekmovanja, tekmuje namreč za mistra Slovenije in se je že uvrstil med 10 finalistov. "Urša, ne skrbi - ti si top, to je to, nobena ti ne seže do kolen," nam pove, kaj je ob prijavi rekel svoji srčni izbranki, s katero sta skupaj dobro leto. "Ne, ne bom zdaj nič bolj ljubosumen. Ker sem tak fant, ki ga rabi in ona je taka punca, ki jo jaz rabim," odgovori na vprašanje, kako se bo spopadal s tem, da bo njegova Urša kot nosilka lente zdaj del slovenske estradne scene.

Njena predhodnica pravi, da je v času nošenja krone najlepše slovenske športnice spoznala veliko ljudi, s katerimi je začela poslovno sodelovati, udeležila se je številnih prireditev in dobila nekaj ponudb za snemanja. "Postala sem bolj prepoznavna, čeprav to ni bil odločilni faktor - bolj sem vesela, da sem začela dobivati poslovne ponudbe," Kamničanka Krošljeva opiše svojo izkušnjo. Takoj pa doda, da je vseeno na prvo mesto postavila šport - s svojim klubom se je udeležila evropskega ekipnega prvenstva v atletiki, kot mladinke so celo zmagale in se uvrstile v skupino A.

Na MMC-ju ste izbrali Mojco Podjavoršek
Uporabniki MMC-ja pa ste za mis športa izbrali rjavolaso Mojco Podjavoršek iz Portoroža, ki so jo na finalnem izboru okronali tudi za 2. spremljevalko Tomažičeve. "Hvala vsem, ki ste glasovali zame," se je razveselila novice, da je zmagovalka našega glasovanja. V smehu prizna, da so dekleta ves čas spremljala spletna glasovanja - vmesni rezultati niso bili vidni, so pa tudi same ocenjevale slike in prebirale komentarje.

Bila je najstarejša med vsemi tekmovalkami in zanimalo nas je, zakaj se je prijavila. "Ravno zato, ker sem že toliko stara. Vsako leto sem razmišljala, ali bi ali ne bi. Letos pa sem si rekla, da sem stara že 26 let in je zato zadnji trenutek, da poskusim. Taka sem, da raje naredim stvar, kot da bi pozneje obžalovala, zakaj je nisem. In zdaj sem res vesela in zadovoljna, da sem to storila."

Športno se udejstvuje v "twirlingu" - to je ples, ki vključuje palico in gimnastiko. "V Sloveniji še precej nepoznan, se pa močno trudimo, da bi ga razširili. Nas je dosti, ampak še vedno ne dovolj, da bi ljudje poznali ta šport," nam pojasni.

"Sama sem se najprej ukvarjala z baletom, nato pa je 'twirling' prišel na Obalo. S skupino, s katero sem začela, smo pravzaprav začetnice 'twirlinga' v Sloveniji. Kot majhen otrok, ki se je moral vpisati v neki šport, sem pri sedmih letih pristala tam," za konec pove Mojca, del njenega življenja pa je "twirling" zdaj že 19 let.

Vedno bom zraven tam, kjer je ples. No, razen striptiza in podobno.

mis športa 2014