Na podelitvi viktorjev, ki je potekala istočasno z izborom za mis športa, je voditelj Bojan Emeršič v dvorani pozdravil zmagovalko zadnjega teka v visokih petkah, a to dekle je bilo v resnici v Festivalni dvorani in ne v Mariboru. Kaja Bajda, tekačica na 400 metrov z ovirami in septembra zmagovalka tradicionalnega teka v visokih petkah v središču Ljubljane, je nova mis športa. Foto: BoBo
Na podelitvi viktorjev, ki je potekala istočasno z izborom za mis športa, je voditelj Bojan Emeršič v dvorani pozdravil zmagovalko zadnjega teka v visokih petkah, a to dekle je bilo v resnici v Festivalni dvorani in ne v Mariboru. Kaja Bajda, tekačica na 400 metrov z ovirami in septembra zmagovalka tradicionalnega teka v visokih petkah v središču Ljubljane, je nova mis športa. Foto: BoBo
Prva spremljevalka je postala Anita Horvat, 18-letna atletinja z Brezovice, lento druge spremljevalke pa je prejela 19-letna karateistka Alena Musić iz Velenja. Miss fotogeničnosti je igralka tenisa Julija Jauk. Na fotografiji je med lepimi športnicami idejni oče prireditve Srečko Čož, ki je letos še zadnjič izpeljal izbor za mis športa. V naslednjih letih bo organizacija v rokah Društva športnih novinarjev Slovenije. Foto: BoBo
Eva Cerar
Zaradi Eve Cerar je bil prvič na izboru za mis športa med navijači tudi predsednik vlade. Prosili smo ga za kratek komentar prireditve, vendar ni dajal izjav. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Alena Musić
Dekleta so morala predstaviti šport, s katerim se ukvarjajo. Alena Musić je navdušila dvorano s karateistično točko. Foto: BoBo

največji aplavz večera.

Še večje navdušenje je požel Srečko Čož, ki je leta 2003 prvič organiziral prireditev Mis športa, na letošnjem izboru pa je organizacijo predal Društvu športnih novinarjev Slovenije. Polna dvorana mu je bučno zaploskala in čestitala za ves trud, tako da je dobil tisto, česar si je zaželel na odru: aplavz, kot ga dobi nogometaš, ki doseže odločilen zadetek in ga trener v 90. minuti zamenja. V tem dvanajstletnem obdobju med kandidatkami za mis športa sicer nismo videli niti ene vrhunske športnice niti ene olimpijke, kar pa je po svoje tudi razumljivo. Fokus Tine Maze, Sare Isaković, Snežane Vukmirović ali Saše Planinšec pač ne more biti sprehajanje po modni brvi.
Med navijači tudi predsednik vlade
Kakor koli, Srečku in njegovi ekipi je tudi z dekleti, ki se, nekatere, lahko pohvalijo le s tem, da so že bile v fitnesu, uspelo izvesti še eno kar prikupno prireditev, ki sta jo vodila modna blogerka Ajda Sitar (mis športa 2009) in Gašper Bolhar. Obiskal jo je tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je v spremstvu svojega očeta, legendarnega telovadca, z balkona navijal za svojo hčer Evo, ki se je prvič prijavila na lepotno tekmovanje. Imela je zelo bučno podporo, kar pa ni omajalo odločitve žirije (v njej sta bila tudi kajakaš Jošt Zakrajšek in judoist Sašo Jereb), ki 18-letnici ni namenila nobene lente. Morda je še bolje tako, saj bi morala bržkone še dolgo poslušati očitke, da ji je uspelo le zato, ker je premierjeva hči.

Tudi v MMC-jevem glasovanju (prejeli smo skoraj 1.500 glasov) je sodelujoče najbolj navdušila Kaja Bajda, ki je dobila kar 22 odstotkov vseh glasov. Druga je bila z desetimi odstotki glasov Eva Cerar.


Zmagovalka spet iz atletskih vrst

Med 18 finalistkami (na finalni izbor so se pripravljale kar dva meseca) so imele največ uspeha tiste, ki se resno ukvarjajo s športom, zmagovalka pa je (po Nataliji Waldhuber, Ajdi Sitar in Klari Krošelj) spet atletinja, in sicer 20-letna Kaja Bajda iz Trbovelj, ki trenira tek na 400 metrov z ovirami, septembra pa je mimogrede zmagala tudi na teku s petkami v središču Ljubljane. Ciniki bi rekli, da bi bil že čas za kakšno njeno odmevno zmago na stadionu, vendar je treba vedeti, da je Kaji atletske načrte prekrižala poškodba in da se v teku na 400 metrov z ovirami počasi spet vrača med najboljše v državi. Do zdaj se je v mladinski kategoriji redno uvrščala med prve tri, njen osebni rekord v tej disciplini pa je 64 sekund.

Glavni aduti: nasmeh, simpatičnost, zgovornost
"Glavni cilj je, da se spet uvrstim v slovensko reprezentanco. Prvo leto sem članica in bi se rada dokazala na mednarodni ravni," nam je povedala vedno nasmejana svetlolaska, ki je v svoji točki na odru Festivalne dvorane seveda predstavila svojo disciplino. "Naslov moje točke je bil Kajine sanje. Predstavila sem tek, podoživela svojo zmago, od veselja skočila v zrak, nato pa padla na posteljo. Iz sanj me je zbudila budilka. Takšne so v resnici moje sanje. Da torej zmagam na tekmovanju. Atletskem ali lepotnem." Na ljubezenskem področju je zmago že dosegla, saj je že štiri leta s fantom, za katerega pravi, da je njen prvi in zadnji. In s čim ga je osvojila? "Z nasmehom, simpatičnostjo in zgovornostjo. Veliko govorim, on me mora pa poslušati."

Najlepša športnika: Đoković in Fak
Ko beseda nanese na lepe športnike in športnice, najprej omeni Novaka Đokovića in Jakova Faka. Zlasti Đoković jo je vedno navduševal. "Ima dobro postavo, karizmo, je razgledan. Cel paket, skratka super športnik. Prebrala sem njegovo knjigo. Všeč mi je. Najbolj se mi je v spomin vtisnila njegova zmaga na Odprtem prvenstvu Avstralije 2011. To je bila prelomna zmaga, takrat je prišel na sam vrh, potem ko je prej pogosto podlegel pritiskom grand slamov." Kaj pa slovenske športnice, katera je najlepša? "Verjetno bi se odločila za Snežano Vukmirović ali Tino Maze." Na koncu našega pogovora se je nova mis športa še zahvalila vsem, ki so na MMC-ju glasovali zanjo (tudi v našem izboru je zmagala): "Hvala, res sem bila šokirana, tega nisem pričakovala, saj je bilo v finalu veliko lepotic."