Foto:
Foto:
Iraški ugrabitelji imajo za talce delavce kuvajtskega transportnega podjetja.
Do prvih ugrabitev tujih delavcev v Iraku je prišlo že v začetku aprila letos, skrajneži pa tako poskušajo doseči svoje cilje.

Al Avadija, ki je na ministrstvu skrbel za plemenske zadeve, so napadalci ustrelili iz mimovozečega vozila, ko je s stražarjema zapuščal svoj dom.

Neznanci so napadli tudi ameriško patruljo v mestu Kem. Sledilo je obstreljevanje, pri čemer sta umrla dva iraška civilista, trije ameriški vojaki pa so bili ranjeni.

Egiptovski diplomat svoboden
Iraški ugrabitelji, ki zadržujejo sedem tujih delavcev, so njihovemu kuvajtskemu podjetju podaljšali ultimat, da zapusti Irak. Tri Indijce, tri Kenijce in egiptovskega diplomata je doslej neznana skupina Črni praporji ugrabila prejšnji teden.

Skrajneži so ultimat podaljšali, da bi lahko uspešno končali pogajanja s kuvajtskim prevozniškim podjetjem, za katerega delajo ugrabljeni delavci. V ponedeljek zvečer pa so tudi že izpustili diplomata Mohameda Mamduha Kutba.

V Mosulu sta v eksploziji tovornjaka bombe v bližini ameriškega vojaškega oporišča umrla ženska in njen otrok, ranjeni pa so trije ameriški vojaki in trije iraški policisti. Ameriška vojska domneva, da je šlo za samomorilski napad.

Ugrabljena še Jordanca in Pakistanca
Iraški skrajneži so ugrabili tudi jordanska voznika in zagrozili, da ju bodo v 72 urah ubili, če njuno podjetje ne zapusti države.

Ugrabitelji pripadajo skupini Mudžahedinski korpus, Jordanca pa sta delala za jordansko podjetje Rami Al Uvejs, ki sodeluje z ameriško vojsko.

Talca Fajez Al Udvan in Ahmed Salama Hasan sta na posnetku pozvala vse muslimane in Arabce, naj pomagajo upornikom in ne poslujejo z Američani ter prosila svoje podjetje, da ugodi zahtevam ugrabiteljev.

Ugrabili pa so tudi Pakistanca, ki sta delala za savdsko varnostno podjetje. Na posnetku so pokazali tudi fotografijo obeh talcev z ameriškim generalom Markom Kimmittom, ki sta ga varovala. Varnostnikoma grozi smrt, če njuno podjetje ne zapusti Iraka.