Uspešno sodelovanje med Easyjem in Rudijem Bučarjem se nadaljuje že drugo leto zapored. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Uspešno sodelovanje med Easyjem in Rudijem Bučarjem se nadaljuje že drugo leto zapored. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Easy
Easy je sinoči prevzel tri nagrade (še v imenu Mefa). Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
"Zmagala je glasba," je na tiskovni konferenci po izboru poudaril umetniški vodja festivala Slavko Ivančič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tjaša Rihter in Tinkara Kovač
Zbrane v avditoriju je navdušil letošnji 'šovprogram', kjer so znane uspešnice MMS-a odpeli mladi pevci ob spremljavi izvirnih izvajalcev. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar
Rudi Bučar je bil v ospredju tudi 35. izbora MMS-a. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tulio Furlanič
"Zadovoljen sem s sprejemom občinstva, dal sem svojo energijo, odpel, kakor je treba, zdaj je vse odvisno od radijskih postaj, koliko jo bodo vrtele," je dejal zadnjeuvrščeni Tulio Furlanič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Easy: Nekaj med nama

"Nisem čakal na 4. julij 2015, da bi stopil na oder in zapel. Zgodilo se je. Tok me je nesel in pripeljal do sem. V življenju se odločamo: zavedno in nezavedno. V tem trenutku me je pripeljalo do sem, naprej pa ne vem, kaj bo," je po zmagi za MMC dejal Easy.

Avditorij Portorož se je postavil na noge že pred neposrednim prenosom. K temu jih je spodbudil trobentač Mitja Bobič (član spremljevalne skupine pod vodstvom bobnarja Tomija Puricha, ki je vse skladbe na letošnjih Melodijah morja in sonca odigrala v živo) z odigranimi nekaj takti Golice.

Uradna prireditev se je začela z zmagovalno melodijo lanskega leta Sen znala jes v izvedbi Bučarja in Frčafel. Skladbo je lani na prvo mesto postavila tako strokovna žirija kot radijske postaje, občinstvo v Avditoriju in telefonski glasovi gledalcev. Toda to ni bila edina skladba večera, pri kateri je sodeloval. Na avdioposnetku skladbe Kar tako je ob prejemniku nagrade za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS Easyju (Iztoku Novaku) odigral kitaro in zapel spremljevalni vokal.

Sodelovanje sta nadaljevala tudi v skladbi, ki jo je Easy predstavil na letošnjem izboru melodij Nekaj med nama. "Kar nekaj časa sva se ukvarjala, kaj naj narediva. Rudi Bučar je na posnetku. Vedel sem, da lahko prav Rudi najlepše zapoje spremljevalni vokal. Sva velika prijatelja. Oba sva se spraševala, kaj naj narediva. Vedela sva, da bo najlepše, če Rudi odigra z mano. Ni virtuoz na kitari, je pa virtuoz v interakciji z mano. Imava poseben odnos. In ko sem se odločal, ali bom šel sam na oder ali ne, sem se odločil za to, da bo on poleg, ker bo to najboljše v službi skladbe, ki jo želim predstaviti na MMS-u," je za MMC pojasnil Easy.

Še pred samo izvedbo na festivalu se je zavedal dvoreznega meča sodelovanja z Bučarjem. "Vedel sem, da se bo s tem pojavilo zelo veliko ljudi, ki bodo rekli, da sem si ga prisegal poleg in mi bo ukradel pol šova oz. dodal nekaj točk ali pa celo vzel, češ zakaj pa spet on na odru, bomo dali točke komu drugemu. S tem se nisem obremenjeval. Skladbo sem želel predstaviti na najboljši način. Brez Mefa in Rudija, ki je z aranžerskimi in kitarskimi prijemi izoblikoval skladbo, da je takšna, kot smo jo lahko slišali," je dodal Easy.

Glasbenik, radijec in ljubiteljski igralec, ki je leta 1995 izdal svoj do zdaj edini album, z naslovom Galeb, je sinoči prepričljivo premagal konkurenco s 46 glasovi (drugouvrščena Klepač in Gustinčič KinG sta zbrala 27 glasov). Domov je tudi letos odnesel nagrado za najboljšo izvedbo, medtem ko je za skladbo Nekaj med nama Angelo Misteriozo (za psevdonimom se skriva Drago Mislej - Mef) prejel nagrado za najboljše besedilo.

Zmaga za italijansko kancono
Drugi veliki zmagovalec večera je postal Francesco Squarcia, ki je za skladbo Innamorarsi di te prejel nagrado za najboljšo glasbo, medtem ko je njegov prijatelj Aleksander Valenčič dobil nagrado za najboljši aranžma. Squarcio je na festival povabil umetniški vodja festivala Slavko Ivančič. "Prijavil bi se tudi brez njegovega vabila," je za MMC zatrjeval Squarcia in nadaljeval: "Slavko me je spomnil na festival. Nečakinja Mirjam pa me je vedno spodbujala, naj se prijavim."

Squarcio, ki je skupaj s Sabrino Hebiri izvedel edino skladbo večera v italijanskem jeziku, je v mladih letih svoje znanje nabiral prav na ljubljanski Akademiji za glasbo (tam je izdelal tri stopnje v izobraževalnem sistemu). "Igranje violine je zame terapija. Objemate instrument, on z vami vibrira po vaši volji: gre za vzajemno dajanje in sprejemanje. Terapija," je pojasnil glasbenik in dodal, da mu nagrada za najboljšo glasbo zelo veliko pomeni.

Izkušena debitantka
Tretje ime večera pa je bila pevka Ina Shai, katere delo smo lahko spoznali že pod imenom Martina Šraj. Temnolaska je pred leti postala zmagovalka MMC-jevega glasbenega festivala MMC 2. Leta 2010 pa se je pojavila na izboru Ema, tako da je bilo prvo vprašanje zanjo, ali se počuti kot debitantka. "Niti ne, ampak sem bila tako dolgo odsotna, da obstaja občutek, kot da začenjaš znova. Zaradi študija sem spet na začetku, tako da se po eni strani počutim kot debitantka," je priznala pevka, ki svoje znanje nabira na inštitutu BIMM (The British and Irish Modern Music Institute).

Prav zaradi študija v tujini je prišlo tudi novo ime. "Že dolgo sem razmišljala, da bi spremenila svoje ime zaradi lažje izgovarjave in da si te ljudje hitreje zapomnijo. Zdaj študiram v tujini in ciljam na tuji trg," je pojasnila pevka, ki je besedilo in vokalno melodijo za skladbo Iščem sonce napisala že pred dvema letoma in jo dokončala s prijatelji iz Londona, ki jih je spoznala med študijem.

Brez večjih presenečenj
Izbor tudi letos ni postregel z večjimi presenečenji. Gledalci pred malimi zasloni in v avditoriju so lahko po dolgem času spet videli na festivalskem odru Polono Furlan in Moniko Pučelj, prvič so se na njem predstavili predstavniki novega vala Žiga Rustja, Alja Krušič ter Eva Boto in Gašper Rifelj. Izmed konceptualno še najbolj izdelanih nastopov pa je treba omeniti predstavo Klepača in Gustinčiča - KinG. Med povratniki pa je izstopal Tulio Furlanič, ki je tekmovanje končal na zadnjem mestu.

In z glasbenikom, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja, smo potegnili črto pod letošnjim izborom. "Bojim se, da ne bi spet padel interes drugih avtorjev po Sloveniji. Zadnje zmage so osvajali le Primorci, ampak se izvajalci morajo potruditi, da skladbe izzvenijo bolj ležerno, poletno. Zmagovalna pesem Easyja je balada, a marsikdo bo rekel: 'Spet je zmagal Primorec, imajo svoj festival. To se je že zgodilo.' Ampak moramo ga obdržati. Prav tako pa mora festival pričarati poletno atmosfero. To je čisto drugače, kot je Slovenska popevka, čeprav nekateri na MMS pošiljajo skladbe, ki bi bolj sodile na popevko kot sem. Enostavno je to poletni festival," je sklenil Furlanič.

Bučni aplavzi za revijalni program
Zbrane v avditoriju je navdušil predvsem letošnji revijalni program, kjer so Slavko Ivančič, Ladi Mljać, Tinkara Kovač, Igor Mermolj in Anika Horvat nastopili z mlajšimi polovicami z zimzelenimi skladbami preteklih Melodij morja in sonca. Z izjemo Mijaća in Mermolja je bila sestava pevcev podobna kot leta 2009 (le da je tokrat manjkal Andraž Hribar).

Easy: Nekaj med nama