Na izboru Ema bo naslednje leto nastopilo 16 izvajalcev v dveh predizborih. Najboljši štirje iz vsakega predizbora bodo nastopili v finalu 24. februarja. Komplet vstopnic za vse tri prireditve po promocijskih ceni bo mogoče kupiti v predprodaji, ki bo trajala samo pet dni: od 12. do 16. decembra. Foto: EMA
Na izboru Ema bo naslednje leto nastopilo 16 izvajalcev v dveh predizborih. Najboljši štirje iz vsakega predizbora bodo nastopili v finalu 24. februarja. Komplet vstopnic za vse tri prireditve po promocijskih ceni bo mogoče kupiti v predprodaji, ki bo trajala samo pet dni: od 12. do 16. decembra. Foto: EMA
false
Slovenija se je v zadnjih petih letih trikrat uvrstila v finale Evrovizije. Foto: EPA/EBU
false
Na 61. Pesmi Evrovizije je Slovenijo zastopala ManuElla s pesmijo Blue and Red. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jamala
Izbor za pesem Evrovizije bo potekal v Kijevu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ruslana
Izbor je v Kijevu že potekal, in sicer zaradi Ruslane, ki je na Evroviziji zmagala leta 2004. Foto: Reuters

Na prvem predizboru 17. februarja bodo nastopili (zapisani v abecednem vrstnem redu imen): Amaya (oz. Maja Keuc), KiNG FOO, Lea Sirk, Nika Zorjan, Omar Naber, Sell Out, Tosca Beat in Zala.
Na drugem predizboru 18. februarja pa bodo nastopili Alya, BQL, Ina Shai, Kataya & Duncan Kamakana, Nuška Drašček, Raiven, Tim Kores Kori ter United Pandaz & Arsello feat. Alex Volasko.

Izbor za Pesem Evrovizije 2017 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in kanalu YouTube ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Alya z največ nastopi na Emi
Na Emi 2017 bo skoraj polovica nastopajočih novincev. To bo sedmi nastop na Emi za Alyo, ki je prvič na njen oder stopila leta 2003 s pesmijo Exploziv(no). Peti nastop za Omarja, ki je ob prvi pojavitvi na njej odkorakal kot zmagovalec s pesmijo Stop. Tretji nastop za Nuško Drašček in Leo Sirk kot samostojni izvajalki, drugi za Amayo (prvič je nastopila in zmagala pod imenom Maja Keuc in s pesmijo Vanilija), Ino Shai (prvič je nastopila kot Martina Šraj leta 2010), Katayo (prvič je nastopila kot del skupine T*Angels leta 2010), Tima Koresa Korija in Raiven.

Ponovno pa bo v stranski vlogi nastopil Volasko (lani je nastopil kot del spremljevalnega kolektiva D Base, leta 2014 in 2011 je spremljal Naberja ...). Prvič se bo v vlogi samostojne izvajalke predstavila Nika Zorjan, poleg nje pa še KiNG FOO, Sell Out, Tosca Beat, Zala, BQL in kot del sestava Duncan Kamakana (s Katayo) ter United Pandaz & Arsello (z Volaskom).

Več o izvajalcih boste lahko na našem portalu prebrali jutri.

Nastopajoče na Emi 2017 je izbrala štiričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali pevka, avtorica glasbe in letošnja predstavnica na Pesmi Evrovizije ManuElla, glasbenik, avtor glasbe in glasbeni producent Boštjan Grabnar, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene in urednik projekta EMA – Pesem Evrovizije 2017 Aleksander Radić. Ti so med 90 prijavami izbrali šestnajst pesmi in izvajalcev, ki se bodo predstavili v dveh predizborih na prireditvi EMA 2017.

Nov sistem glasovanja
V vsakem od dveh predizborov se bo predstavilo osem pesmi. Štiri se bodo uvrstile v finalni večer. Dve najboljši po mnenju gledalcev in poslušalcev prek telefonskega glasovanja in dve najboljši po mnenju strokovne žirije.

O zmagovalcu bo odločalo 6 strokovnih regijskih žirij ter gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Razmerje ocen oz. točkovanja strokovnih žirij in telefonskega glasovanja bo 50-50.

O izboru EMA 2017
Izbor EMA se po sedmih letih ponovno seli na Gospodarsko razstavišče. Vse tri večere si bodo gledalci lahko ogledali tudi v živo: dva predizbora, 17. in 18. februarja 2017, ter finalni večer, 24. februarja 2017. Gledalci in poslušalci bodo ob strokovnih žirijah izbrali slovenskega predstavnika na 62. tekmovanju za pesem Evrovizije 2017 v Kijevu.

Izbor za Evrovizijo je tja pripeljala Džamala, ki je v Stockholmu s pesmijo 1944 prinesla drugo zmago Ukrajini. Glavno mesto Kijev bo tako naslednje leto že drugič gostilo pesem Evrovizije. Prvič se je to zgodilo leta 2005 po zaslugi Ruslane in pesmi Wild Dances. Prvi polfinalni večer bo 9. maja, drugi 11. maja, veliki finale pa 13. maja 2017.