Conchita, ki je letošnja sovoditeljica Evrovizije na Dunaju, je ob tej priložnosti predstavila svoj prvenec Conchita in avtobiografsko knjigo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Conchita, ki je letošnja sovoditeljica Evrovizije na Dunaju, je ob tej priložnosti predstavila svoj prvenec Conchita in avtobiografsko knjigo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Sony Records ji je podelil priznanje za njeno delo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Dvorana na tiskovni konferenci v središču za novinarje v Wiener Stadthale je bila nabito polna z novinarji. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Conchita
Levo: prvenec Conchite: Unstoppable in knjiga (desno) Jaz Conchita, moja zgodba, Neustavljivi smo. Foto: MMC RTV SLO

Lanska zmagovalka Evrovizije Conchita Wurst je gostovanje tega glasbenega festivala na Dunaju, ki letos praznuje 60. obletnico, izkoristila za svojo promocijo. Novinarjem je namreč predstavila svojo prvo zgoščenko Conchita, ki je uradno izšča 15. maja, videospot za pesem You are Unstoppable (Si neustavljiv) ter avtobiografsko knjigo Ich, Conchita Meine Geschichte, We are unstoppable (Jaz Conchita, moja zgodba, Neustavljivi smo).

V nocojšnjem 2. predizboru bo nastopil tudi slovenski predstavnik - dvojec Maraaya, ki je danes v MMC-jevi klepetalnici povedal, da jima "ne bo spodletelo".

"Ko me je založnik vprašal, ali želim napisati avtobiografsko knjigo, sem odgovorila: Uau, hvala! A ne hvala. Stara sem le 26 let in prezgodaj je še, da pišem svoje spomine. Pa saj jih niti ni toliko … Zato smo naredili koncept, ki bo všeč vsem. Rekla sem, če bom že napisala knjigo o sebi, mora biti to takšna knjiga, ki bi jo tudi sama kupila. Knjige, ki jih jaz kupujem, pa imajo veliko fotografij, zato je bilo tako tudi v tem primeru."

Prenos 2. predizbora si boste lahko od 21.00 naprej ogledali na TV Slovenija 2 (komentator Andrej Hofer) in prek MMC-ja ali poslušali na Valu 202 (komentator Miha Šalehar). Pred televizijske zaslone pa ste vabljeni že ob 20.00. Tam vas čaka Nejc Šmit v oddaji Od Eme do Dunaja.

Iskrena izjava kraljice Evrope, nov vzdevek avstrijske pevke, ki se v medijih vedno bolj pojavlja, je seveda izzvala krohot med novinarji v tiskovnem središču Wiener Stadthalle. Knjiga je že prevedena v šest jezikov (glede na to, da je v njej več fotografij kot besedila, je bilo to verjetno v krajšem času lažje izvedljivo), še več jih sledi. "Rada bi prevod v španščini, če ga želite, me samo pokličite. Pa tudi v ruščini."

Na vprašanje novinarja, zakaj se po novem pojavlja le kot Conchita, ne več kot Conchita Wurst, pa je odvrnila, da se je zgodilo zelo spontano. "Hotela sem preprosto ime. Moj priimek bo sicer ostal na družbenih omrežjih. A slišala sem, da lahko dobiš oskarja le tako, da imaš primeren priimek. Zato delam za to."

Ravno zato se njen prvenec imenuje le Conchita. "Tako ponosna sem, saj je to moj dojenček, ki sem ga končno rodila," je dejala o svojem albumu. "Na zgoščenki so različni stili. Album sem ustvarila iz sebičnega namena, saj sem se v prvi vrsti hotela zabavati. Hotela sem imeti romantične balade, preproste pesmi."

Platinasta nagrada za trdo delo
Ob tej priložnosti ji je avstrijski Sony Music pripravil prijetno presenečenje, saj ji je podelil platinasto nagrado, "za njeno trdo delo, ki je ljudem všeč". Presenečena ob novici, ko je na oder stopil direktor upravljanja na Sony Music in ji podelil nagrado, je izustila: "Sem odpuščena? … Ostala sem brez besed, kar ni moja značilnost."

Med drugim je povedala, da za zdaj še nima dvojnice, pa čeprav veliko potuje. "Ko sem bila pred kratkim v Avstraliji na letališču in nisem bila preoblečena v žensko, saj tega ne morem početi 24 ur na dan, sem nosila sončna očala. Varnostnica se je obrnila k meni in mi rekla: 'Ti si tista bradata ženska, ne?' Mislila sem si, ali ste resni? Sem na drugem koncu sveta in vi me poznate brez umetnih trepalnic in vsega drugega? Zelo mi je laskalo, priznam."

Z Dunaja,

Katja Štok