Revolution Radio je njihov že dvanajsti studijski album in drugi, ki so ga sami producirali. Foto: Reuters
Revolution Radio je njihov že dvanajsti studijski album in drugi, ki so ga sami producirali. Foto: Reuters
green day
Billie Joe Armstrong, Mike Drint in Tré Cool se junija vračajo v Ljubljano. Foto: Reuters

"Želimo, da energija na naših koncertih ostane pozitivna , kolikor je le mogoče. Moje glavno poslanstvo je, da obiskovalcem omogočimo premor od negativnega dogajanja, ki se zaradi Donalda Trumpa ves čas pojavlja tako v medijih kot na družbenih omrežjih," je pojasnil Billie Joe Armstrong. "V bistvu na koncertih ne maram niti mobilnih telefonov. Raje vidim, da imajo oboževalci eno res pristno koncertno izkušnjo."

Pred časom je Armstrong ravno zaradi tega ogovoril oboževalca v prvi vrsti. "Če me gledaš skozi zaslon telefona, me ne vidiš," mu je dejal ter pojasnil, da se s telefonom lahko ukvarja 24 ur na dan, a mora tisti večer ostati brez tega.

Treba je stopiti skupaj
Čeprav ves čas javno poudarja svoje nezadovoljstvo z Donaldom Trumpom, pa se omenjanju njega na koncertih vseeno izogiba. "Razen tistega enega stavka med izvedbo American Idiot se trudim, da politike ne omenjam." Glasbenik meni, da želi vlada med ljudmi ustvariti kulturno vojno. "Trenutno smo v krizi in se moramo vrniti k tistemu občutku ameriškega duha. Vsi prihajamo iz različnih ozadij, a moramo stopiti skupaj in ustvariti pozitiven svet."

Na vprašanje, ali ga je strah za prihodnost njegovih otrok, pa odgovarja, da jih vidi kot Harry Potter generacijo. "V tisti zgodbi dobimo občutek pravičnosti," je pojasnil. "Zgodba govori o boju med dobrim in slabim, v katerem na koncu vseeno zmaga dobro. In imeti vzornika, kot je Harry Potter, ki pravi, da lahko premagaš zlo, mi daje veliko upanja."

Junija ponovno v Ljubljani
Zasedba Green Day se po dvajsetih letih znova vrača v Slovenijo – v sklopu turneje Revolution Radio, kjer, kot pravi Armstrong, "preigravajo sedem skladb s plošče American Idiot, sedem s plošče Revolution Radio, preostanek repertoarja pa se večkrat spreminja", bodo 6. junija nastopili v ljubljanskih Stožicah.