Brez hobotnice ni šlo. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Brez hobotnice ni šlo. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Na sredo po pustnem torku nastopi pepelnica in s pepelnično sredo se po krščanskem izročilu začenja post. V Grand hotelu Union na ta dan poteka slanikova pojedina, kjer kuharski mojstri vsako leto navdušijo z domiselno, izvirno in vrhunsko kulinariko. Gre za ohranjanje meščanske tradicije, ki jo v tem hotelu na pepelnično sredo prirejajo vse od leta 1908.

Pri pripravi postnih jedi poleg priznanih kuharjev letos sodelujejo tudi dijaki in študentje gostinskih smeri. Ponudbo jedi so poimenovali Jedi obarvane slovensko, zeleno in okrog sveta in jo je navdihnila izbira Ljubljane za zeleno prestolnico Evrope. Obiskovalci so lahko preizkusili predvsem ribje jedi in sladkovodne dobrote, slanikova pojedina pa je hkrati tudi razstava domiselnih in vrhunskih primerov kulinarične estetike.

Slanikovo pojedino vsako leto obišče več kot 1.500 gostov, kako je bilo na njej letos, pa si oglejte v spodnji galeriji.